Posreduj na FacebookPosreduj na TwitterPosreduj na LinkedIn
Z novo paleto »mobilnih aplikativnih interaktivnosti« v QuarkXpressu 9 boste lahko izdelali neskončno oblik in vrst interaktivnih vmesnikov, vključujoč video vsebine, predstavitvene predloge, zvok, HTML vsebine in interaktivne elemente.


QuarkXpress  9 naj bi predstavljal še en korak višje k popolni avtomatizaciji tudi v smislu samodejnega oblikovanja/načrtovanja vsebine s funkcijo »Design driven Automation«.

Quark je nedavno objavil tudi neposredno izvažanje vsebin na več kanalov. Kljub temu QuarkXpress 9 predstavlja prenovljen koncept več kanalnega izvažanja vsebin. Na voljo je prenovljen vmesnik »App Studio«, ki omogoča  neposredno izvažanje in distribucijo digitalni vsebin v tržni sistem Apple App Store. Torej centralno prenovljen »App Studio« odslej kot nadgradnjo ponuja neposredno izvažanje postavljenih vsebin v obliko interaktivnih elektronskih knjig za Blio elektronske bralnike. Vsebine je možno izvažati tudi v obliki predlog ePUB, ki so združljive z objavo na tabličnih računalnikih.
 

Kaj je še novega v QuarkXpress 9?
Nova je funkcija pogojenih stilov (Conditional Styles). Z drugimi besedami na enostaven način lahko konfigurirate pravila za samodejno stilsko upravljanje vnesenega teksta. Na primer nek stil lahko samodejno dodajate prvemu stavku prispevka in podobno.

Nova je tudi baza stilskih predlog grafičnih in numeričnih oznak naštevanja ter linij okvirjev (Bullets and Numbering). Z omenjeno bazo je oblikovanje besedil in okvirjev znatno lažje v primerjavi s popolnoma ročnim upravljanjem.

Zanimivi so tudi sklici (Callouts) s pomočjo katerih se okvirji in grupe elementov samodejno prilagajanju teku besedila. Omenjena funkcija je še posebej primerna v primeru, ko pred odstavke vstavljamo označbe v obliki slik. Na ta način se ob morebitnemu naknadnemu preoblikovanju besedila ikone samodejno prilagajo spremembam postavitve besedila in za tovrstne pretekle nevšečnosti ni več potrebno skrbeti ročno.

Novost je tudi izdelovalec neobičajnih oblik (ShapeMaker) v načinu čarovnika. Čarovnik namreč nudi prilagodljive predloge oblik valov, poligonov, zvezd, spiral... Predstavlja zanimiv intuitiven pristop izdelave zahtevnih neobičajnih oblik s predogledom upravljanja v realnem času.

Več kot priročna je tudi nova funkcija slikovnih okvirjev (ImageGrid), s katero na enostaven, predvsem pa hiter način uvozimo več slik hkrati z neke mape v QuarkXpress, ki jih v skladu z definiranimi nastavitvami slikovnih okvirjev aplikacija samodejno postavi v prelom.

Povezovalec (Linkster) skrbi za ustrezno zveznost kolon besedila in specifično prilagaja besedilo na željo operaterja.

Nov je tudi upravljavec besedila (Story Editor) . Ta v vsakem trenutku omogoča pogled besedila v enotnem stilu, kar je še posebej priročno, kadar upravljamo tekst, ki je v prelomu obrnjen, majhen...

Priročen je tudi nov upravljani modul kloniranja (Cloner). Ta na enostaven način podvaja elemente.

Več informacij na www.quark.com.