Posreduj na FacebookPosreduj na TwitterPosreduj na LinkedIn
Jowatherm PO 851.10 omogoča lepljenje z visoko stopnjo odpornosti na mraz, kot je to potrebno za pakiranje zamrznjenih izdelkov. (Vir: Jowat SE)
Pri zagotavljanju svežine in kakovosti slaščic in prigrizkov je ustreznost lepljenja embalaže odločilnega pomena. Čeprav je lepilo oziroma lepljenje le majhen del celotnega procesa, je ključnega pomena za varnost in videz končnega izdelka. Proizvajalec lepil iz Detmolda Jowat se s serijo rešitev ProSweets osredotoča tudi na inovativna vroča lepila na biološki osnovi.

#lepilo #lepljenje #prehrana #embalaza #jowat #jowatherm #prosweets

Idealno lepilo za živilsko embalažo se zanesljivo oprime različnih materialov in s tem zagotavlja varno tesnjenje. Hkrati končnemu potrošniku omogoča enostavno odpiranje embalaže. Glede na stroge omejitve za ogljikovodike mineralnih olj (MOSH/MOAH), ki lahko prehajajo v živila prek embalaže, lepila brez vsebnosti MOSH/MOAH ponujajo varno rešitev. Ta lepila imajo vsebnost ogljikovodikov mineralnih olj pod mejo zaznavnosti in so zato odlična za primarno in sekundarno pakiranje slaščic in prigrizkov.

Jowat v aktualni ponudbi predstavlja še vrsto inovativnih vročih lepil na osnovi poliolefinskih polimerov, ki ne le izpolnjujejo zahteve prehrambne industrije, ampak so optimizirana tudi za posebne aplikacije. Poseben izdelek je Jo-watherm PO 851.10 vroče lepilo, ki omogoča lepljenje z visoko stopnjo odpornosti na mraz, kar je še posebej potreba pakiranja zamrznjenih izdelkov. Omenjeno lepilo navdušuje še s svojim visokim izkoristkom in čisto obdelavo zahvaljujoč natančnemu linijskemu nanosu in prekinitvijo tega, kar je idealno za hitre, avtomatizirane proizvodne procese.

Drugi omembe vredno lepilo je še Jowatherm PO 851.99, za katerega so značilne lastnosti varčevanja z viri. S temperaturo obdelave 99 °C ali več je to lepilo po navedbah podjetja precej pod specifikacijami primerljivih izdelkov. Prav zato je dobra izbira pri pakiranju temperaturno občutljivih izdelkov, kot so čokolada in slaščice na osnovi čokolade. Raziskave kažejo, da lahko podjetja z uporabo tega lepila zmanjšajo porabo energije v procesu lepljenja do 45 odstotkov, to pa je prednost, ki je tako ekološko kot ekonomsko pomembna.

V portfelju proizvajalca lepil Detmold so tudi vroča lepila za embalažo na biološki osnovi. Ta lepila temeljijo na obnovljivih surovinah in jih odlikuje visoka vsebnost bioosnove vse od 20 do 50 odstotne. Uporabljene smole izvirajo iz stranskih proizvodov v proizvodnji papirja. Poleg tega se v zasnovi uporabljajo le določene vrste smol borovega lesa, ki izvirajo iz trajnostno upravljanih gozdov. Lepila Jowatherm GROW se proizvajajo v proizvodnem obratu v Detmoldu, ki je certificiran po mednarodnih standardih. Poleg tega lepila izpolnjujejo stroge zahteve FDA 175.105 in EU Uredbe 10/2011 živilske embalaže.

Več informacij na www.jowat.com.