35. Slovenski knjižni sejem

20191126 sks
Besedni zaklad ima neprecenljivo vrednost.
Včeraj je v Cankarjevem domu vnovič odprl svoja vrata 35. Slovenski knjižni sejem. Letos vnovič ponuja najnovejše knjižne izdaje, znameniti literati, ilustratorji, debate o knjigah, ki spreminjajo življenje, program za najmlajše obiskovalce in mlade, strokovne teme založništva, kuharijo po najnovejših receptih ... Skupaj je obiskovalcem na voljo več kot 300 dogodkov na odprtih odrih in dvoranah Cankarjevega doma v izjemno raznolikem programu od jutranjih ur do večera. Letos se v fokusu ne predstavlja le ena država, temveč Evropa, mesto v gosteh je Murska Sobota.

35. Slovenski knjižni sejem bo odprt do 1. decembra, v središču dogodka je predstavitev ponudbe slovenskih založnikov, med katerimi je 2000 najnovejših knjižnih izdaj. Na največji sejem letos vabi podoba Valentina Vodnika, enega izmed najpomembnejših predstavnikov razsvetljenstva na Slovenskem, saj letos mineva 200 let od njegove smrti. V Fokusu je letos Evropa, saj razsvetljenstvo velja za temelj modernega obdobja evropske kulture, mesto v gosteh je tudi Murska Sobota, saj praznujemo 100. letnico priključitve Prekmurja matični domovini.

V čast Prekmurju bo na Pisateljskem odru možno spoznati prekmurske pisatelje, med njimi bodo denimo Feri Lainšček, Štefan Kardoš, Vlado Žabot, Dušan Šarotar in Suzana Tratnik. Spoznati bo moč tudi Esada Babačića, letošnjega avtorja v središču 34. Mednarodnega literarnega festivala Vilenica, nekaj besed bo namenjenih tudi novim knjigam Toneta Partljiča in Slavka Pregla. Večerni termini bodo posvečeni poeziji; med drugim bo Miklavž Komelj povedal marsikaj zanimivega o zapuščini Srečka Kosovela in prebral nekaj pesmi iz svoje najnovejše pesniške zbirke.

Na sejmu bo tudi veliko tujih gostov iz osmih evropskih držav: Jack Harte (Irska), ki je organiziral maratonsko branje, s katerim so postavili nov Guinnesov rekord, Véronique Olmi (Francija), svetovno uveljavljena avtorica gledaliških iger in proznih del, avtor, dramatik, pripovednik in esejist, Lukas Bärfuss (Švica), pisateljica in režiserka. Elisabetta Sgarbi (Italija) ter Sibylle Berg (Nemčija), ena najvidnejših ustvarjalk na nemškem jezikovnem področju.

Otroškemu občinstvu je namenjen Cicifest z letošnjo ambasadorko pisateljico, pesnico in pravljičarko Anjo Štefan. Ta v svoji poslanici Cicifesta 2019 o branju poudarja, da je besedni zaklad neprecenljive vrednosti.

V okviru knjižnega sejma si je mogoče ogledati tudi tri razstave: ilustracije Ane Zavadlav, naslovnice zbirke Kondor (Založba Mladinska knjiga) ter haiku grafike (KUD Apokalipsa).

Več informacij na www.knjiznisejem.si.