Primerjava 9 rešitev tiska preskusnih odtisov


Fogra je nedavno testirala 9 ponudnikov rešitev izdelave večbarvnega poskusnega odtisa.
Podjetje GMG se je v Fogrinih testih večbarvnega (ang. Multicolor) načina izdelave poskusnega odtisa izkazalo za zelo dobro. Njihova programska oprema spektralno najbolj natančno napove odtis na različnih tiskovnih medijih.

Kaj je aktualno v večbarvni tehniki tiska in kaj je z njo možno doseči? Kaj lahko dosežemo z večbarvno tehniko izdelave preskusnega odtisa oziroma recepturo večbarvnih izvlečkov? Na ta in podobna vprašanja je poskusil odgovoriti nedavni prvi večbarvni forum Fogre v Münchenu (Nemčija). Testirali so 9 rešitev večbarvne izdelave poskusnega tiska bolj uveljavljenih ponudnikov, testi so bili razdeljeni v pet disciplin. Namen teh je bilo zagotoviti nevtralne pogoje izdelave poskusnega večbarvnega odtisa in pridobiti izkušnje uporabe različnih uveljavljenih rešitev na licu mesta.

Glavni testi so bili upravljanje večbarvnih barvnih opisov, upravljanje ECG-izdelave poskusnega odtisa in spektralna napoved odtisa na različnih tiskovnih medijih. V slednji se je podjetje GMG še posebej izkazalo za zanesljivega programskega ponudnika, izdelan poskusni odtis je bil najbolj blizu dejanskemu ofsetnemu odtisu. GMG poskusni odtisi so bili izdelani z orodjem GMG ColorProof in uporabo posebnih tiskovnih medijev GMG ProofMedia Premium OBA. Primerjava poskusnih odtisov z dejanskimi ofsetnimi odtisi je bila izvedena tako meroslovno z uporabo merskih klinov, kot tudi vizualno.

Več informacij na www.fogra.org.