Posreduj na FacebookPosreduj na TwitterPosreduj na LinkedIn
20160614 Kodak Drupa CTP
Kodak na Drupi slavil 21-letnico termalnih CTP-sistemov in predstavil številne novosti.
Podjetje Kodak je na drupi slavilo 21 let ponudbe CTP-termalnih upodobitvenih rešitev in 21.000 prodani CTP-sistem. Slavni sistem z okroglo zaporedno produkcijsko številko je bil prodan na Polsko podjetju Karton-Pak S.A. z nakupom modela Kodak Magnus VLF Q2400 z upodobitveno tehnologijo Kodak Squarespot.

Po besedah proizvajalca številnost prodanih CTP-sistemov in 21-letnica obstoja ponudbe dokazujeta, popularnost in zanesljivost tradicije izdelave tovrstnih Kodakovih rešitev. Kodak je v razvoju svojih termalnih sistemov že vrsto let osredotočen na neposredne upodobitvene tehnologije. S svojimi strojnimi in programskimi rešitvami ,potrošnim materialom in storitvami podpira različne segmente industrije, kot so komercialni tisk, založništvo, elektronski panoji, zabavna elektronika, video/filmska produkcija … V javnosti predstavlja preverjeno blagovno znamko visoke stopnje zaupanja.

Kodakove CTP-novosti na Drupi 2016
Kodak je na aktualni Drupi predstavil dve novi tiskarski plošči Sonora UV in Sword Max. Predstavili so tudi nove kemikalije blagovne znamke Aqua-Image, ki so že na voljo na ameriškem in kanadskem tržišču. Nove pa so bile tudi številne funkcionalne nadgradnje portfelja CTP-sistemov v smeri večje avtomatizacije. Nadgrajene so tudi zmogljivosti teh, torej hitrost upodabljanja, višja ločljivost ob zagotavljanju večje energijske učinkovitosti.

Nove plošče Kodak Sonora UV po besedah proizvajalca izpolnjujejo zahteve UV-tiska, to posebej velja za tisk embalaže in komercialni tis v načinu UV in LE-UV. Nove plošče so osnovane na tehnologiji brezkemijskih plošč Sonora XJ, ki so namenjen japonskemu trgu in so že v rabi. Za Evropski trg pa bo nova sorodna brezkemijska plošča Sonora UV na voljo zadnjem kvartalu letos. Trenutno so plošče v beta razvojni fazi. Globalno pa bo plošča povsod na voljo v začetku let a2017.

Novo patentirano termalno tiskarsko ploščo Sword Max s tehnološko zasnovo Advanced-Resin-Technology (ART) pa odlikujejo visoka odpornost na kemikalije, visoka produktivnost in ločljivost ter manjša poraba razvijalca. V testno fazo bo plošča prešla konec leta 2016, sprva bo na voljo le na azijskem tržišču.

Za CTP-upodobitvene tehnologije pa oje Kodak predstavil tudi novo družino kemijskih sredstev Kodak Aqua-Image. Trenutno je na voljo le ameriškemu in kanadskemu tržišču,. Šteje pa 20 pralnih sredstev, čistilna sredstva plošč, sredstva za nego tiskarskih valjev in gumirna sredstva.

Kot posebnost je Kodak na Drupi predstavil tudi novo ultra hitro tehnologijo upodabljanja za CTP-modela Trendsetter Q400 in Q800. Ta zagotavlja hitrost izdelave 68 plošč/uro za 8-stranskim CTP-sistemom in 75 plošč/uro 4-stranskim. Z uporabo brezkemijskih plošč Kodak Sonora XP, kar je po prepričanju proizvajalca trenutno najhitrejša brezkemijska CTP-izdelava plošč na svetu.

Z nadgrajeno opcijo ločljivosti 4.800/5.080-dpi Kodak odlsej ponuja tudi več možnosti za aplikacije varnostnega tiska, lentikularni tisk in visokoločljiv posebni tisk.

Posebnost pa so bile tudi predstavljene številne novosti oziroma nadgradnje CTP-sistemov Kodak Trendsetter in Kodak Achieve. Med te spadajo zalogovniki z več predali (Multi-Cassette Unit - MCU), ki šteje 4 predalnike kapacitete do 120 plošč, torej skupna kapaciteta zalogovnika znaša 480 plošč, kar zagotavlja daljše nemoteno produkcijo plošč.

Kodak Insite Creative Workflow s HTML5-osnovo
Kodak je na Drupi predstavil novo zasnovo delovnega sistema Kodak Insite Creative Workflow – Smart Review, ki je odslej zasnovan na protokolu HTML5. Z drugimi besedami so opustili objektno orientirano programiranje aplikacij Java-skriptno osnovo. Uporabniški vmesnik Smart-Review je popolnoma na novo zasnovan na osnovi protokola HTML5, ki predvsem zagotavlja večjo združljivost s spletnimi in mobilnimi platformami ter boljšo uporabniško izkušnjo. Kodak je na Drupi novost predstavil kot del rešitev portfelja delovnih sistemov Unified-Workflow.

Delovni sistem Insite Creative Workflow je strežniško osnovan sistem za centralno organizirano vodenje grafičnih projektov. Predvsem ponudnikom storitev tiska omogoča, da v kreaciji končne podobe tiskovine sodelujejo s partnerji in strankami kjerkoli in kadarkoli. Z nadgradnjo sistema Insite Creative Workflow oziroma modulom Smart Review s HTML5 je zagotovljena višja stopnja kreativnega soustvarjanje vseh z možnostjo neposredne integracije podatkov v tiskovno predlogo in komunikacijo. Vsem vpletenim v projekt so na voljo različne uveljavljene funkcije soustvarjanja. Na ta način je tudi zagotovljena hitrejša in zanesljivejša korektna realizacija tiskarskih opravil.

Insite Creative Workflows je povezljiv tudi z osrednjim Kodakovim grafičnim sistemom Kodak Prinergy Workflow, kar zvišuje raven avtomatizacije pretoka oblikovanih predlog za tisk in realizacijo tiska samega.

Več informacij na www.kodak.com.