Posreduj na FacebookPosreduj na TwitterPosreduj na LinkedIn
Prvi kapljični tiskarski sistem VariJet 106, ki sta v sodelovanju razvila Koenig & Bauer in Durst.
Sistem VariJet 106 podjetja Koenig & Bauer Durst je nedavno dočakal svetovno premiero s predstavitvami v živo za stranke in predstavnike tiska. Nov kapljini sistem tiska v enem prehodu je predvsem namenjen proizvodnji zložljive kartonske embalaže.

#koenig&bauer #durst #varijet106

Prvi beta test naj bi se začel v začetku leta 2022 v za javnost še anonimnem evropskem tiskarskem podjetju, več preostalih namestitev sistemov VariJet 106 pa je načrtovanih za drugo polovico leta 2022 in sicer na različnih lokacijah po Evropi in Ameriki. Ciljne skupine novega sistema so farmacevtska, kozmetična, tobačna in živilska industrija ter proizvajalci zložljive kartonske embalaže.

Nov digitalni tiskarski sistem formata B1 ima zmogljivost tiska s 5.500 obrati na uro. Tiska s kapljičnim postopkom in uporabo barvil na vodni osnovi, ki sta jih skupaj razvili podjetji Koenig & Bauer in Durst. Platforma VariJet 106 temelji na platformi Koenig & Bauerjevega ofsetnega tiskarskega stroja Rapida 106, elektroniki Durstovih tiskalnih glav, Durstovem delovno upravljalnem in RIP sistemu. To vključuje Durstove uveljavljene funkcije Analytics, Smartshop in Workflow.

Tiskalnik VariJet 106 naj bi bil po besedah proizvajalca še posebej primeren za živilsko industrijo, saj omogoča kapljični tisk s skupno 7 barvami na vodni osnovi (CMYK + oranžna, zelena in vijolična barva). Zaradi vodne zasnove barvil izpolnjuje zahteve za proizvodnjo primarne embalaže, varne za pakiranje živil. VariJet 106 lahko izdeluje personalizirane in individualizirane tiskovine ter omogoča racionalno izvedbo opravil manjših in srednjih naklad.

Koenig & Bauer in Durst sta sodelovanje in ustanovitev skupnega podjetja prvič napovedala leta 2019. VariJet 106 je prvi izdelek, ki sta ga podjetji razvili skupaj. V proizvodnji in v portfelju podjetja Koenig & Bauer Durst sta sicer že rešitvi Delta SPC 130 in CorruJet 170 za tisk embalaže iz valovitega kartona.

VariJet 106 s tiskalnimi glavami Samba
VariJet uporablja brizgalne tiskalne glave Dimatix Samba podjetja Fujifilm, ki omogočajo tisk ločljivosti 1200 x 1200 dpi. Zasnova teh in koncept čiščenja teh temelji na sistemu CorruJet. Najmanjši podprt format papirja znaša 750 x 500 mm, največji pa 1060 x 740 mm. Po navedbah proizvajalca je sistem primeren za tisk vseh vrst kartonskih substratov za tisk zložljive embalaže (nepremazani in premazani materiali) debeline od 0,2 do 0,8 mm.

VariJet 106 ima v standardni konfiguraciji z integrirano enoto premazovanja in lakiranja dolžino 28 m, visok je 4,1 m in širok 5,9 m. Sestavljen je iz več modulov: podajalnik listov, enota za premazovanje, enota za kapljični tisk s transportnimi trakovi, sušilna enota, enota za hlajenje, enota za lakiranje in izlagalnik.

Več informacij na www.koenig-bauer-durst.com.