Posreduj na FacebookPosreduj na TwitterPosreduj na LinkedIn
Na trgu kartona in zložljive embalaže so razmere več kot napete.
Dobavni roki kartona in zložljive embalaže so se v zadnjem času drastično podaljšali, prav tako so poskočile cene. Za slabo stanje v dobavni verigi kartona in zložljive embalaže je več razlogov. Največji razlog je masovno povečano povpraševanje po tovrstnih izdelkih iz primarnih celuloznih vlaken na trgih Azije in Severne Amerike.

Poleg omenjenega povečanega povpraševanja po kartonu in embalaži iz primarnih vlaken v Aziji in Severni Ameriki so velik problem tudi povečani stroški transporta in motnje v mednarodni logistiki. Vse to je na evropskem trgu povzročilo primanjkljaj približno 300.000 ton kartona. V krajšem obdobju seveda tega ni bilo mogoče pokriti.

Se je pa po drugi strani povečalo povpraševanje po recikliranih kartonskih izdelkih, predvsem je to povpraševanje preseglo pričakovanja v obdobju okrevanja po pandemiji koronavirusa, saj se je v obtok sprostila večja količina prehrane, ki jo je bilo potrebno embalirati.

Ker so povsod v dobavni verigi embalaže zagate je trenutno prvotnega pomena vzdrževanje zadostnih zalog, kar se začne že na strani samih dobaviteljev kartonskih materialov, vzdolž dobaven verige pa je stanje samo še bolj kaotično, saj z edino z zadostnimi zalogami lahko zagotovimo nemoteno proizvodnjo.

Posledično se v proizvodnji kartona in kartonske zložljive embalaže vse bolj povečujejo zaostanki naročil, kar podaljšuje dobavne roke. V letu 2020 so bili povprečni in običajni izvedbeni roki od 4 do 8 tednov, odvisno od vrste kartona in kartonske embalaže, ti so se po pandemiji do letošnjega poletja podaljšali na 10 do 20 tednov in še več za posebne vrste in kakovosti kartona.

Podaljšani dobavni roki pa se nenazadnje odražajo v povišanju končnih odjemnih cen kartona. Enako pa velja tudi za druge materiale in surovine za proizvodnjo zložljive embalaže, tudi na primer za palete ali transportno embalažo, kar močno vpliva na končne cene same embalaže.

Več informacij na www.ffi.de.