Posreduj na FacebookPosreduj na TwitterPosreduj na LinkedIn
Herma proizvaja material za etikete na osnovi vlaken rastline iz družine nebinovk.
Proizvajalec etiketnega materiala Herma ima v svoji ponudbi nov papir, ki je v 35 odstotkih izdelan iz vlaken rastline latinsko imenovane Silphium Perfoliatum iz družine rastlin nebinovk. Z razvojem tovrstnega papirja želijo ta delež vlaken povečati na 50 odstotkov.

Omenjeno rastlino v Nemčiji že nekaj let gojijo kot rastlino za proizvodnjo bioplina. Za razliko od prej se v uporabi omenjene rastline najprej odstranijo vlakneni deli za proizvodnjo papirja in drugih izdelkov, preostanek gre še vedno v proizvodnjo bioplina. Po navedbah Herme je material možno potiskati brez potrebe po predhodni obdelavi ali premazovanju površine. Vpijanje barve odtisom zagotavlja plemenit vtis, hkrati pa se z videzom vlaken in strukture papirja ohranja tudi naravni vtis. Prav slednje vizualno poudarja trajnostni pristop. Za lepilni sloj novega etiketnega materiala je namenjeno UV akrilno lepilo Herma 63B.

V Hermi dodajajo, da izdelava papirja iz alternativnih surovin prispeva k bistveno manjšemu ogljičnemu odtisu etiket, saj se delež lesne celuloze kot sestavnega dela, ki jo večinoma uvažajo od daleč, ustrezno zmanjša. Po njihovih navedbah se etikete lahko reciklirajo v običajnem ciklu odpadnega papirja.

Več informacij na www.herma.com.