3D-tisk

Missing Link: 3D-tisk in Stop-Motion-animacija

20190213 missing link
Za animacijo Missing Link natisnili kar 102.000 3D-obraznih modelov.
Filmski studio Laika, ki je znan po stop-motion-animacijah, kot je Coraline ali pred kratkim novo igrani Kubo in dve struni, se v svoji produkcij animacij redno poslužuje tehnologij 3D-tiska. Hollywoodske zvezde že leta oživlja 3D-tisk, različne mimike junakov so s pomočjo tega izdelali tudi za novo animacijo Missing Link, s katero so presegli obstoječ rekord izdelanih 3D-obraznih mimik, s 3D.tiskalniškim sistemom Stratasys J750 so izdelali kar 102.000 modelov.

Preberi več

Slovenka patentirala volumetrični 3D-tisk

20190124 3d tisk
Muševičevi je uspela revolucija na področju 3D-tiska, učinkovitejša sta hitrost tiska in poraba materiala.
Slovenska izumiteljica Nataša Muševič je pri Svetovni organizaciji za intelektualno lastnino patentirala izum s področja industrijskega 3D-tiska, imenuje se volumetrični 3D-tisk. Izjemna, revolucionarna tehnologija odpira novo poglavje – koncept konvencionalnega 3D-tiska, pri katerem se predmet izdela v zaporednih plasteh, počasi stvar preteklosti. Glavni prednosti sta hitrost tiska in učinkovitejša poraba materiala.

Preberi več

4D-tisk: 3D-tisk s četrto dimenzijo ...

20181210 4D printing
Sprememba oblike 3D-tiskanega objekta s časom, ki nastane pod vplivom spremembe vlažnosti.
Na Katedri za informacijsko in grafično tehnologijo Naravoslovnotehniške fakultete se v zadnjem času z raziskavami osredotočamo na novo in zelo zanimivo področje 4-dimenzionalnega tiskanja ali krajše 4D-tiska. Raziskave potekajo predvsem v okviru doktorskega študija in pot na tem področju s svojimi raziskavami utira kolega Matej Pivar, mag. graf. inž. V prispevku aktualnega 6. izida revije Grafičar je kratka predstavitev tega hitro razvijajočega se področja in nekaj prvih rezultatov, ki so nastali v okviru raziskav.

Preberi več

Ricoh ponudil nov 3D-tiskovni material

20171212 ricoh SLS AM s5500p
PBT (polibutilen tereftalat) je material, ki je čvrst in toplotno ter dimenzijsko obstojen (na sliki 3D-tiskalniški sistem Ricoh SLS AM S5500P).
Za 3D-tiskalniške sisteme Ricoh SLS AM S5500P je na voljo nov tiskovni material, ki ga odlikuje čvrstost in toplotna ter dimenzijska obstojnost. Gre za polimer polibutilen tereftalat (PBT), ki bo 3D-tiskarjem dal številne nove aplikativne možnosti, kot je denimo izdelava elektronskih komponent, komponent za avtomobilsko industrijo. Zagotavlja tudi nemoteno brizganje.

Preberi več

Mimaki javnosti predstavlja nove 3D-rešitve tiska

20170919 mimaki 3DUJ 553 2
Mimaki 3DUJ-553 je nov 3D-UV-LED-tiskalnik, s katerim lahko neposredno  izpisujemo različne barvne 3D-objekte.
Podjetje Mimaki je javnost nedavno predstavilo nov barvni 3D-UV-LED-tiskalnik. Uporanbiki lahko za izpis uporabijo tri različne načine upodobitve glede na velikost brizganja kapljic materiala za bolj ali manj natančno barvno upodobitev. Po besedah proizvajalca so izpisani 3D-modeli bistveno bolj čvrsti in obstojni. Zato so tudi primerni za nadaljnjo obdelavo, denimo lakiranje, in uporabo z različnimi pričvrstilnimi tehnologijami, kot so denimo običajni vijaki in podobno.

Preberi več

BASF se bo ukvarjal s 3D-tiskom

20170808 BASF 3D tisk
Podjetje BASF s 1. septembrom 2017 v svoje poslovanje uvaja novo področje razvoja rešitev 3D-tiska.
BASF 3D Printing Solutions GmbH, 100-odstotno hčerinsko podjetje skupine BASF New Business GmbH s sedežem v Heidelbergu (Nemčija), naj bi jeseni pričelo z razvojem in ponudbo materialov, sistemskih rešitev, delov in storitev 3D-tiska.

Preberi več