Posreduj na FacebookPosreduj na TwitterPosreduj na LinkedIn
20191121 frankfurstki sejem
Frankfurtski knjižni sejem le letos potekal na Norveškem.
71. Frankfurtski knjižni sejem je v oktobru gostil okrog 7.500 razstavljavcev in 285.000 obiskovalcev, spremljalo ga je okoli 4.000 različnih dogodkov in 10.000 akreditiranih novinarjev. Naštete številke dokazujejo da ima sejem velik mednarodni in globalni pomen.

Skrb za okolje in svet na splošno ob vse bolj grozeči podnebni katastrofi je sprožila novo generacijo aktivistov, med katerimi so predani pisci, katerih romani, (ne)fantazijske knjige, biografije in poezija so navdihnili in pretresli ljudi po vsem svetu. Frankfurtski knjižni sejem kot največje mednarodno srečanje založnikov se je tudi letos osredotočal na aktualne vsebine, ideje in zgodbe sveta.

Direktor knjižnega sejma Juergen Boos je na uvodni tiskovni konferenci pozval na samorazumevanje založništva v času velikih sprememb, odgovornost založniške in medijske industrije je, da analizira, kritično oceni in sledi znanstvenim in drugim raziskovalnim dognanjem, ki jih diktira 21. stoletje. Mednarodna založniška industrija se mora zavzemati za različne vidike in mnenja ter tako ohraniti in zaščititi tovrstno vsebinsko raznolikost. Danes založništvo predvsem potrebuje pisce, ki znajo zanikati očitke, ki se znajo upreti, hkrati pa znajo ohraniti kakovost, skrbnost in verodostojnost, je še dejal.

Na konferenci so izpostavili tudi izzive na področju varstva intelektualne lastnine, kar je obravnaval gostujoči govornik Francis Gurry, generalni direktor Svetovne organizacije za intelektualno lastnino (World Intellectual Property Organization - WIPO). Ta tema je bistvena za založniško industrijo, saj od nekdaj temelji na trženju avtorskih pravic. Gurry je orisal nove poslovne modele v ozadju digitalnega in podatkovnega poslovanja.

Več informacij na www.buchmesse.de.