Bobst: Novosti za izdelavo embalaže in etiket

20190413 bobst firence
Podjetje Bobst je razvilo nekaj inovativnih rešitev za produkcijo etiket in embalaže.
Podjetje Bobst je v okviru hišnega sejma »Labels & Packaging Innovation« v Firencah (Italija) predstavilo številne novosti za izdelavo embalaže in etiket, med njimi tudi sistem Ink-on-Demand. Skupaj s kompetenčnim centrom za digitalni tisk skupine Bobst, Mouvent-om, in dvanajstimi poslovnimi partnerji je podjetje Bobst razvilo nekaj inovativnih rešitev za produkcijo etiket in embalaže. Razvite so bile glede na potrebe tovrstne industrije: krajši čas realizacije in predajo v prodajo, zagotovljena korektnost barv in nadzorovana korektnost in konsistenca živilske embalaže.

Nov sistem Ink-on-Demand (IoD) deluje brez barvne kadi in nožev. Za delovanje v tiskarski enoti potrebuje zgolj 30 gramov barve. Sistem je posledično po pranju popolnoma čist in pripravljen na menjavo barve v le nekaj minutah. Za proces pranja potrebujemo le majhno količino barve in čistilnega sredstva.

Nov sistem Digicolor omogoča zamenjavo tiskarskih opravil z upoštevanjem barvnih razlik Delta E tako rekoč v trenutku (»on-the-fly«). Denimo sedembarvna reprodukcija etikete je izvedena po principu uporabe temnejšega in svetlejšega odtenka posamezne barve, znotraj sistema se temnejša in svetlejša komponenta mešata v ustreznem razmerju , s čimer je zagotovljen želen zamik barvnega odtenka. Zahvaljujoč zaprtemu sistemu barvnega upravljanja in nadzora tako sistem Digicolor omogoča digitalno barvno upravljanje in ujemanje barvnih odtenkov na poljubnem sistemu tiska kjerkoli na svetu ne glede na hitrost tiska, uporabo materiala in upravljavca stroja.

Poleg že naštetega je podjetje Bobst predstavilo svetovno premierno rešitev za celostno digitalno sledljivost izdelave vsake posamezne embalaže vse od izvornih datotek, tiska, do zaključne dodelave. Ta je bila razvita v sodelovanju s podjetji Esko, AVT, Pantone in X-Rite. Novost bo omogočila digitaliziran in omrežen potek dela.
 
Mouvent je trgu ponudil digitalni tiskarski sistem LB702-UV, z njim so v živo izvedli nekaj opravil s hitrostjo tiska 100 m/min. Uporablja šest barv in upodablja z ločljivostjo največ 1.200 dpi na različne tiskovne substrate. Skupaj s podjetjem Bobst so predstavili tudi preostali program fleksotiskarskih in digitalnih tiskarskih sistemov.

Več informacij na www.bobst.com.