Posreduj na FacebookPosreduj na TwitterPosreduj na LinkedIn
20190312 ingede symposium
Osrednje teme simpozija so bile trajnostne knjige, samolepilne etikete in UV-barve.
V februarju letos je v Münchnu (Nemčija) potekal 28. simpozij Ingede, ki je iz različnih zornih kotov obravnaval predvsem temo recikliranja papirja vse od reciklabilnosti starih oziroma odpadnih papirjev in povezano problematiko razbarvanja tega. Izpostavljen je bil tudi nov zakon o embalaži, predvsem kaj dobrega prinaša papirni industriji.

Kakovost recikliranih surovin
Izzivi procesa razbarvanja odpadnih tiskovin oziroma papirjev v papirni industriji so še vedno precejšnji. Predvsem je čedalje težje zagotoviti racionalnost tovrstnih procesov glede na cene prodajanih grafičnih papirjev na eni strani in na vse višje cene odpadnega papirja po drugi. Pri tem je predvsem težko zagotavljati zahtevano kakovost recikliranja.

Sama kakovost recikliranega papirja namreč ni pomembna zgolj za sam proces razbarvanja v proizvodnji recikliranega papirja, pomembna je tudi za predelovalce oziroma proizvajalce valovitega kartona in kartona na sploh. Pri tem so izpostavili Amazon-učinek (angl. Amazon-Effekt) na samo recikliranje papirja. Gre namreč za vse več potreb po embalaži iz recikliranega papirja, tega pa je zaradi vse manjše branosti časopisov in revije vse manj. To dejstvo vpliva na celotno proizvodno verigo izdelave recikliranega papirja. Aktualna evropska direktiva o odpadkih in embalaži poleg omenjenega predstavlja še dodaten izziv za papirno industrijo, a hkrati tudi nove priložnosti.

V okviru simpozija je bila izpostavljena tudi tema tiska s tekočimi tonerji HP Indigo, ki po navedbah organizacije Ingede v večji meri niso primerni za proces razbarvanja. V Franciji je bil zato uveden ukrep, ki vse tiskarje poziva k ločevanju tovrstnih odpadnih tiskovin v izogib težavam v procesu recikliranja. Glede na omenjeno so predstavili tudi druge vidike francoskega ekološkega akcijskega načrta Eco-Design, ki je naslednik tovrstnih francoskih konceptov Ecofolio in Eco-Emballages.

Nove LED-UV-barve, ki zagotavljajo dobro razbarvanje
Podobne težave razbarvanja povzročajo tudi vse bolj priljubljene UV-sušeče barve. Te so predvsem problematične zaradi zamreženja v procesu polimerizacije oziroma UV-sušenja. Na ta način tovrstne barve niso tako hidrofobne, kot običajne. Kljub vsemu pa so izpostavili, da razvoj UV-barv prinaša stalne novosti in izboljšave, predstavili so nove LED-UV-barve, ki zagotavljajo dobro razbarvanje. 

Majn bralcev, manj papirja
Manj časopisov in revij v obtoku, manj surovin za izdelavo recikliranega papirja. S tovrstno problematiko in vse manjšimi količinami vhodnega recikliranega papirja se soočajo tudi v embalažni in založniški dejavnosti. Predvsem glede prodaje okoljsko bolj sprejemljivih oziroma trajnostno naravnanih knjig nastajajo težave, kako zadovoljiti tovrstne potrebe oziroma zahteve trga.

30-letnica Ingede
Organizacija Ingede je bila ustanovljena leta 1989, razlog pa je bila problematika procesa razbarvanja v proizvodnji recikliranega papirja. Povezani člani organizacije so v sodelovanju razvili številne testne metode za analizo razbarvanja, ki so bile kasneje uveljavljene tudi kot standardne. O začetkih tovrstne raziskovalne dejavnosti je spregovoril Bernhard Steinbeis, ustanovni predsednik Ingede.

Več informacij na www.ingede.com.