Posreduj na FacebookPosreduj na TwitterPosreduj na LinkedIn
Strokovni svet RS za poklicno in strokovno izobraževanje je nedavno (14.3.2014) na seji brez zadržkov sprejel celotno letošnjo revizijo poklicnih standardov za področje grafične tehnike.


Konec lanskega leta je pod okriljem CPI- Centra za poklicno izobraževnaje potekala intenzivna revizija poklicnih standardov grafične tehnike. Revizija je potekala v skladu z aktuanimi potrebami grafične industrije in aktualnih smernic grafičnega razvoja. Ugotovljeno je bilo namreč, da gospodarski sektor v sloveniji predvsem potrebuje profil, ki bi po delovnih nalogah in znanjih ustrezal manjšim tiskarnam s sodobno digitalno tiskarsko tehnologijo komericalnega tiska in sodobnega večkanalnega založništva. Zato je bil sprejet predlog vzpostavitve novega poklicnega standarda Operater/operaterka strojev za produkcijski digitalni tisk.

Ostali že obsotječi revidirani poklicni standardi so:
  • Knjigovez/knjigovezka
  • Tiskar/tiskarka za sitotisk
  • Tiskar/tiskarka za ofsetni tisk
  • Tiskar/tiskarka za tampotisk
  • Operater/operaterka v kartonaži
  • Operater/operaterka strojev za flekso tisk
  • Operater/operaterka strojev za ofsetni tisk
  • Operater/operaterka grafične priprave

Drug sprejet predlog za revizijo pa je bila vzpostavitev še enega novega poklicnega standarda, in sicer Operaterja/operaterker za 3D-tisk. Nov standard je izdelan in še v postopku sprejemanja kot posebni del izven že sprejetih revizij standardov s področja tiska. urandi naziv standarda še ni dokončen in je trenutno zgolj informativen.

Zaradi pravil Strokovnega sveta bo le katalog za NPK Operater/operaterka strojev za produkcijski digitalni tisk obravnavan na prihodnji seji. Dokumenti bodo veljavni po podpisu sklepa Strokovnega sveta s strani pristojnega ministra in objavi na spletni strani www.nrpslo.org.

Strokovne utemeljitve k revidiranim poklicnim standardom so prispevali:
Gorazd Golob, Naravoslovnotehniška fakulteta; Matic Štefan, Delo, d.d.; Katja Podlipnik, Gorenjski tisk storitve d.o.o.; Martina Stantič, inma d.o.o.; Davorin Mikuž, Birografika BORI d.o.o.; Martina Koražija, Srednja medijska in grafična šola Ljubljana; Miran Joger, Srednja medijska in grafična šola Ljubljana; Franci Mivšek; Valkarton Logatec, d.o.o.; Janez Šubelj, Amba Co., d.o.o.; dr.. Alenka Turičnik, CPI; Darja Štarkl, CPI; Franci Pavlišič.

Pripravo koordinirali: mag. Barbara Velkov Rozman, CPI; Polona Klemenčič, CPI.

Več informacij na:

Polona Klemenčič
Višja svetovalka področja III
Center RS za poklicno izobraževanje

Kajuhova 32 U
T: 01/5864 240
F: 01/5422 045
E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
S: www.cpi.si