Heidelberg: Avtomatizacija v dodelavi

20200422Promatrix 145 CSB
Izsekovalni sistem Promatrix 145 CSB odslej sestoji iz robota za logistiko palet, samodejnega podajalnika Non-Stopp, koncepta MasterSet in izlagalnika vzorčnih pol.
Tudi v Heidelbergu se zavedajo vse večjega pomena avtomatizacije, zato podobno kot MBO v svoje sisteme uvaja robotizirane rešitve. Z njimi denimo samdejno označuje palete in jih prenaša v vlagalni del sistema zgibanja. 

Nov v ponudbi za nadgradnjo avtomatizacije sistemov za dodelavo je zlagalni robot P-Stacker, ki omogoča upravljanje paketov oziroma skladov papirja teže do 8 kilogramov. Poseben 6-osni sistem robotizirane industrijske roke s posebno tehnologijo prijemačev omogoča zanesljivo in varno upravljanje posamičnih pol. Delovno območje robotske roke je velikosti običajne evro-palete. Robotizirana rešitev je posebej namenjena povezavi z zgibalnimi sistemi, pravijo v Heidelbergu. Uradno dobava teh je predvidena v oktobru letos. 

Push-to-Stop-koncept za zgibalne sisteme
Novost Heidelberga na področju vse večje avtomatizacije procesov dodelave je tudi širitev koncepta delovanja Push-to-Stop s tiskarskih strojev na sisteme zgibanja.To je prvi korak k avtonomni proizvodnji na področju dodelave. Podpora koncepta je smiselna predvsem v proizvodnji s številnimi opravili manjših naklad. Koncept Push-to-Stop je na voljo za sisteme TH/KH 82-P in TX 96.

Z omenjenim konceptom imamo lahko različne poltiskovine zložene kar na eni paleti, te se v nadaljevanju samodejno zgibajo kar ena za drugo s samodejno vodenimi nastavitvami. Ločevanje poltiskovin ni več potrebno, prav tako tudi ne posebno oziroma ročno označevanje. Koncept Push-to-Stop zgibalnih linij sestoji iz vlagalniškega modula PFX in izlagalnega Alpha blagovne znamke Palamides. Pole so v procesu dodelave identificirane s pomočjo natisnjenih črtnih kod in integriranih optičnih kamer.

Novi izsekovalni sistemi Masterwork
Za embalažno industrijo sta podjetji Heidelberg  MK Masterwork razvila nove izsekovalne linije. Sistem Powermatrix 106 CSB omogoča obdelavo do 8000 pol na uro s funkcijami preganja, zgibanja, žlebljenja, izsekovanja in ločevanja odpadka oziroma ustreznih primerkov. Odslej lahko sestoji iz sistema samodejnega upravljanja palet, Auto-Non-Stopp-vlagalnika in drugih avtomatiziranih modulov. Posebej primeren je za delovna okolja z masovnimi opravili dodelave. Poseben sistem upravljanja skladja Master Set je na vlagalnikih podjetje MK Masterwork še dodatno nadgradilo, ki odslej omogoča posamično upravljanje pol glede na tiskovne oznake, lahko pa skladje upravljamo tudi s pomočjo tiskane upodobitve ali robov pole. Pole so lahko na vlagalniku obrnjene tudi s podobo tiska na spodnji strani. Omenjen sistem je opremljen tudi s posebnim izlagalnikom vzorčnih pol.

Nov v ponudbi je sistem izsekovanja Promatrix 145 CSB, ki obdeluje s hitrostjo do 7.000 pol/uro. Tudi ta je lahko opremljen s samodejnim upravljanjem palet, avtomatskim vlagalnikom Non-Stopp, konceptom Master-Set in izlagalnikom vzorčnih pol, kar je posebnost v tem razredu.

Za dodelavna opravila manjših naklad digitalnega in akcidenčnega tiska pa je na voljo nov izsekovalni sistem Multimatrix 60 FC. Primeren je za integracijo v digitalne delovne sisteme izdelave zložljive embalaže, dodatna opcija mu omogoča tudi funkcijo aplikacije vroče folije. Obdeluje s hitrostjo do 5.500 pol/uro, sestoji pa tudi iz koncepta MasetSet. Primeren je za izdelavo/dodelavo enega samega primerka, pa tudi 1000 teh in več.

Nova robotizirana rešitev Diana Packer
Tudi lepilna linija zložljivih škatel Diana je odslej podprta z robotizacijo in sicer s robotskim sistemom Diana Packer 4.0, ki izdelke samodejno pakira v kartonske škatle za transport. Koncept komunikacije lepilne linije in robotske roke je zasnovan tako, da geometrijo zložljive embalaže definiramo zgolj enkrat, potem pa je ta  prihodnosti prepoznana samodejno. Na ta način se v prihodnosti skrajšajo časi priprave, zmanjša obremenitev operaterja, dodelava pa je vse bolj avtomatizirana in zmogljivejša.

Več informacij na www.heidelberg.com.