Posreduj na FacebookPosreduj na TwitterPosreduj na LinkedIn
Manroland AG je v petek preteklega tedna zahteval uvedbo stečajnega postopka na pristojnem lokalnem sodišču v Augsburgu takoj po neuspelih pogajanjih s potencialnimi vlagatelji.


Skupaj z že tekočim prestrukturiranjem, ki je bilo omenjeno v uradnem sporočilu za javnost, je Manroland predstavil tudi prestrukturirano nadaljnje upravljanje. Stečajni upravitelj Werner Schneider trenutno pospešeno pripravlja poročilo o situaciji podjetja, za vodjo dokončnega prestrukturiranja pa so že imenovali Dr. Frank Kebekusa.

Glavni cilj upravnega odbora Manroland je dokončati prestrukturiranje. Kaj podrobno to pomeni še ni znano, znano pa je, da želijo čim prej izpeljati stečajni postopek, ki bo dejansko omogočil uspešno prestrukturiranje, ki naj bi podjetje rešilo iz težke situacije. Stečaj naj bi kljub razočaranju omogočil možnosti rasti poslovanja. Potencialni investitorji s svojimi finančnimi plani naj bi skupaj z delničarji in bančnimi konzorciji okrepili kapital podjetja v čim krajšem času. Podjetje bo še naprej do nadaljnjega obratovalo normalno, podpora strank bo nemotena.

Insolventnost podjetja je bilo opaziti že od sredine julija, do danes pa se je le krepila. Recesija je krizo prodaje še podkrepila, saj so bile možnosti financiranja s strani bank onemogočene. Eden dodatnih razlogov za insolventnost je zagotovo tudi situacija grafičnega trga, na katerem so naklade z dneva v dan manjše, cene tiskovin padajo. Tržni delež komercialnega klasičnega tiska s pole v primerjavi z letom 2008 je padel tudi za 50 odstotkov in več. Ta trend je zaslediti povsod po svetu in tako dramatičen ni bil za ta segment še nikoli do sedaj.

Možnosti za rešitev podjetja so trenutno v pospešeni analizi, saj Manroland zaposluje 6.500 delavcev, od tega samo 5.000 v Nemčiji.

Več informacij na www.manroland.com.