Posreduj na FacebookPosreduj na TwitterPosreduj na LinkedIn
Heidelberger od tega poletja dalje ponuja celovit paket rešitev in sredstev za brezalkoholni tisk, IPA-nadomestni paket. Paket združuje tako posebne na novo razvite strojne dele, Saphira kemična sredstva, kot tudi tehnično podporo. Novost v paketu so posebni vlažilni valji s posebno modificirano prevleko in nadgrajena periferija rešitev serije Combi-Star Pro.


Nov Heidelbergov paket rešitev za brezalkoholni tisk IPA-neodvisni paket.

Produkti paketa so primerni za Heidelbergove sisteme, kot so Speedmaster XL 105, SM/CD/CX 102 in XL 75 z uporabo konvencionalnih tiskarskih barv. Obstoječe že nameščene stroje je možno tudi strojno nadgraditi s komponentami paketa.

Že vrsto let tiskarne iščejo možnosti tiska z manj količine izopropilnega alkohola (IPA). Predvsem se je iskanje teh možnosti razširilo v času večje okoljevarstvene osveščenosti tiskarjev in okoljskih zahtev.

Predpogoj za tisk brez alkohola je konstantna kakovost vlažilne vode s trdoto med 8° in 12° dH. Nihanja je treba uravnavati s povratno osmozo in ustrezno tovrstno opremo. Novi vlažilni valji pa pripomorejo dodatno še z površinsko enakomernim nanosom raztopine na tiskovno ploščo, s čimer je doseženo konsistentno razmerje voda/barva. Preriferna oprema serije Combi-Star Pro, kot del integrirane opreme stroja, je opremljena z merilno nadzorno tehnologijo »digidos« in zagotavlja k akovost vlažilne vode s pomočjo natančnega doziranja v tolerancah plus/minus 0,1 odstotka. Del sestava  Combi-Star Pro je tudi filtrirni sistem Filter-Star, ki zagotavlja zvezno čiščenje vode.  Nadzorna plošča Prinect Press Center pa na interaktiven način omogoča vpogled nad kakovostjo vode (temperatura, prevodnost in pH vrednost) v vsakem trenutku, prav tako tudi nadzor nad njo.  Combi-Star Pro konstatno beleži tudi porabo same vlažilne vode, IPA sredstva in dodatkov vlažilne raztopine. Pri tisku posebnih barv in manj vpojnih materialov lahko na ta način prilagodijo manjšo potrebno porabo IPA. V primerih z bolj pogostim tiskom posebnih barv in manj vpojnih tiskovnih materialov Heidelberg priporoča dozirni in nadzorni vlažilni sistem Alcosmart.

Skupaj z evropskimi tiskarji Heidelberg testira različna nadomestna sredstva alkohola. Najbolj primerna so se trenutno izkazala sredstva oziroma dodatki na osnovi glikolov. Tovrstna sredstva so na voljo v okviru rešitev serije Saphira, ki so posebej prilagojena sredstva za akcidenčni tisk in tisk embalaže.

Pomemben del »IPA-nadomestnega paket« je tudi tehnična podpora v obliki svetovanja. To je še posebej pomembno v začetnem uvajalnem obdobju tiskarjev, vključuje pa tisk s pomočjo posebne testne forme vlažilne raztopine, ki pomaga pri definiciji pravih vrednosti nastavitev vlažilnih valjev in dozirne količine vlažilne vode. V nadaljevanju se izvedejo tudi testi konsistentnosti kakovosti vode in razmerja voda/barva.

Več informacij na www.heidelberg.com.