Nov Roland 700 Evolution Ultima

20180307 Manroland Sheetfed Roland 700 Evolution Ultima
Razrez, tisk in aplikacija folije v enem prehodu s sistmeom Roland 700 Evolution Ultima.
Del skupine Manroland, Manroland Sheetfed, je nedavno predstavil nov sistem serije Roland 700 Evolution, ki je posebej namenjen embalažnemu in komercialnemu tisku. Nov je model Ultima, ki v enem ponuja funkcijo razreza, tiska in aplikacijo folije. Predvsem je namenjen izdelavi razkošnejše embalaže in promocijskih tiskovin.

Področji kakovostnega komercialnega tiska in tiska embalaže dodane vrednosti sta nekako najmanj prizadeti s strani pritiskov trga po vse nižjih cenah. Ker je njuna posebnost v naprednejši dodelavi in izdelavi kakovostnejših tiskovin, praviloma omogočata večjo dobičkonosnost. Deležni pa sta seveda pritiskov po vse hitrejši izdelavi, zato je skupina Manroland razvila omenjen nov sistem, ki ponuja produkcijsko učinkovito celostno izdelavo v enem prehodu.

Podrobnosti sistema Roland 700 različice Ultima
Po besedah proizvajalca je nov sistem namenjen uporabi več povezanih modulov neposredne dodelave. Z drugimi besedami naj bi minimalna konfiguracija z osrednjim tiskarskim delom vključevala vlagalni, lakirni in izlagalni modul. Kompleksnejša oziroma naprednejša pa vse s funkcijami od vlaganja, tiska, obračanja pol za aplikacije obojestranskega tiska, aplikacije hladne folije, lakiranja in izlaganja v enem prehodu (One Pass).

V primerjavi z različico sistema Roland 700 Evolution, ki je bila predstavljena v novembru 2014 ima različica Ultima popolnoma preoblikovano upravljalno konzolo z na dotik občutljivim upravljanjem, vlagalnik omogoča kontinuirano in nemoteno produkcijo, na novo zasnovano je tudi zračno vodenje papirja, ki odslej zagotavlja manj makulatur. Posebna novost je tudi na novo zasnovan vlažilni sistem in programski del upravljanja ciklov pranja valjev, ki predvsem zagotavlja manj nerazpoložljivosti stroja za tisk.

Izboljšan je tudi lakirni modul, ki je opremljen z rakli, ki so nadzorovani s pomočjo optičnim senzorjev, s čimer je zagotovljena konsistenca nanosa lakirnega sredstva na aniloks valje, kar se odraža tudi v bolj enakomerni debelini laka na tiskovini. Zasnova raklov odpravlja tudi moteče penjene lakirnega sredstva v dozirni kasi.

Del osnovne konfiguracije lakirnega modula je funkcija Quick-Change Coating, ki po besedah proizvajalca zagotavlja hitro menjavo lakirnih sredstev v manj kot 10-ih minutah. Kot opcija ga lahko neposredno povežemo s sistemom pranja za avtomatsko ali intervalno čiščenje valjev.

Omembe vreden je tudi sušilni modul, ki sledi lakirnemu. Ta je lahko zasnovan z različnimi kombinacijami sušilnih tehnologij, torej sušenjem z vročim zrakom, infrardečim, UV- ali LED-sušenjem.

Sistem omogoča tudi konfiguracijo z modulom za neposredno aplikacijo hladne folije. Zasnovan je na dveh delovnih enotah, prva nanaša lepilo s pomočjo klasično osvetljenih tiskarskih plošč na tiskovno polo, druga s pomočjo pritiska gumiranega valja aplicira folijo.

Sistem lahko nadgradimo tudi z neposrednima nadzornima sistemoma: Inline-Inspector System in Inline-Sorter. Delujeta v kombinaciji in zagotavljata, da je sleherna pola glede kakovosti nadzorovana v realnem času.

Več informacij na www.manrolandsheetfed.com.