Posreduj na FacebookPosreduj na TwitterPosreduj na LinkedIn
Manroland je na Drupi predstavil svoji inovativni platformi Roland 700 in 900 ter možnost neposrednega hibridnega digitalnega tiska.


Osembarvni tiskarski stroj Roland 700 HiPrint LV je bil predstavljen za področje izdelave embalaže. Sistem je izboljšan v smislu zmogljivosti, saj omogoča tisk hitrosti od 16,000 do 17,000 pol / uro odvisno od materiala. Odlikuje ga tudi modul za neposredno hladno plastificiranje, ki je odslej predvsem stroškovno učinkovitejši, saj porabi tudi do 55 odstotkov manj folije.

Manroland je za bolj učinkovito produkcijo predstavil tudi samodejno nastavljiv sistem neprekinjenega vlaganja tiskarskih sistemov HiPrint HS in DirectDrive sistem za neposredni nadzor in samodejno upravljanje kakovosti tiska. Predstavljen je bil tudi koncept InlineColorPilot, ki samodejno skrbi za ustrezno skladje tiska, omogoča pa tudi kolorimetrično vrednotenje in izdelavo poročil o kakovosti tiska.

Tiskarski sistemi so za večjo učinkovitost opremljeni tudi s sistemom InlineInspector, ki s pomočjo ene do štirih kamer omogoča neposreden nadzor tiska grafik na vsaki poli s primerjavo referenčnega izvornega PDF dokumenta. Analiza se izvaja z natančnostjo 200 dpi oziroma do največ 4pt velikega besedila.

Posebnost predstavitev Manrolanda na Drupi je zagotovo neposredni modul hibridnega digitalnega tiska, ki omogoča neposredni variabilni tisk črtnih kod, matričnih kod, personaliziranih informacij in podobnega v ofsetnih tiskarskih sistemih. Sistem kot tak je patentiran in poseben v načinu upravljaj tiskovnega materiala. Posebni prijemači omogočajo natančno vodenje papirja mimo izpisnih glav na razdalji manjši od 1 mm. Izpisne glave so fiksne in razporejene po vsej širini, kar omogoča maksimalno hitrost izpisovanj. V monokromatskem načinu in ločljivosti 600 dpi modul izpisuje s hitrostjo 7.000 pol/uro, pri ločljivosti 300 dpi pa s podvojeno, torej 14.000 pol/uro. Izpisna tehnologija v osnovi izvira s strani poslovnega partnerja oziroma proizvajalca sodobnih digitalnih tiskarskih rešitev Atlantic Zeisser, po besedah inženirjev podjetja Manroland, bi enako dobro delovale tudi izpisne tehnologije drugih proizvajalcev brez omejitev vrste ali formata tiskovnega materiala.

Na Drupi so v živo predstavili uporabo novih UV-barv, ki omogočajo tisk na katerikoli substrat, premazan ali nepremazan, sijajno ali motno, eko-material ali celo material iz umetnih mas. Prednost uporabe omenjenih barv je možnost UV-sušenja z UV-LED sistemom proizvajalca Eltosch/Hönle, saj predstavlja energijsko najučinkovitejši in najbolj zanesljiv način sušenja.

Vizija razvoja je trenutno na področju barvil za hibridni del tiskarskih sistemom. V bližnji prihodnosti želijo izpisovati z barvili na vodni osnovi.

Manroland je predstavil tudi poslovno partnerstvo s skupino Landa Corporation, ki razvija nano-tehnologijo izpisovanja.

Več informacij na www.manroland.com.