Posreduj na FacebookPosreduj na TwitterPosreduj na LinkedIn
Podjetje Pantone je objavilo, da je njihov prvotni katalog/sistem barv »Pantone Matching System« (univerzalni barvni standard za grafično pripravo in reprodukcijo) nadgrajen oziroma razširjen, sistem pa preimenovan v »Pantone Plus«.


Poleg 566 novih posebnih barv je katalog tudi ustrezneje preurejen in bolj jasen tudi glede kodiranja barv. Od skupno omenjenih novih barvnih odtenkov je osnovnih kromatičnih 224, kar odslej pomeni skupno 1,341 posebnih kromatičnih barv. Atraktivnejše so zagotovo dodatne nove posebne metalne barve serije »Plus Series Premium Metallic«, ki štejejo 300 novih »visoko sijajnih« metalnih barv.  Razred pastelnih in neon barv pa na novo šteje 42 posebnih barv. Tovrstne barvne novosti predvsem razširjajo idejne možnosti oblikovalcev za izdelavo še atraktivnejših izdelkov, hkrati pa tudi za doseg dodane vrednosti tovrstnih oplemenitenih tiskovin.

       
224 novih kroma barv
300 novih metalnih barv
42 novih neon barv
novi CMYK katalogi

 
Nov katalog serije Plus vključuje tudi nadzorno rešitev, indikator svetlobe - »ColorChecker«, ki omogoča preverjanje  svetlobnih pogojev okolja in s tem omogoča korektno ustrezno opazovanje in primerjavo/vrednotenje barvnih vzorcev.

Omembe vreden je tudi barvni programski opis, ki pripada k vsaki kopiji kataloga oziroma barvnega Pantone sistema serije Plus. Za uporabo v programih paketa Adobe Creative Suite ga je možno uvoziti na več kot enostaven način.


 
Nov barvni sistem podpira tudi iPhone aplikacije -- myPantone in X-Ref. X-Ref pri tem predstavlja barvni vmesnik za povezovanje barvnih Pantone informacij med različnimi sistemi. Tako na enostaven način omogoča pretvorbo Panto'ne informacij v druge barvne prostore/sisteme, kot so sRGB, CMYK, tudi v HTML načinu.

V serijo Plus so vključeni tudi novi CMYK katalogi z 2,868 opisi in vzorci procesnih barv.

Več na www.pantone.com.