Monotype: Novi pisavi Unitext in Madera

20180328 Monotype Unitext Madera
Novi družini pisav združujeta moderne in klasične lastnosti (levo: Unitext; desno: Madera).
Z družinama pisav Unitext in Madera je Monotype ponudil dve novi tipografiji, ki karakterno spadata med serifne pisave. Po besedah oblikovalca združujeta moderne in klasične lastnosti pisav. Družino pisav Unitext sestavlja 7 različic, družino Madera pa osem. Odlikuje ju pester nabor tipografskih znakov, stilskih različic in tudi digitalnih definicijskih setov.

Družini pisav posebej odlikuje čitljivost tudi pri majhni velikosti znakov, primerni sta za uporabo tako v tiskanih, kot digitalnih medijih. Obe sta za Monotype zasnovala oblikovalca Malou Verlomme (London – Velika Britanija) in Hendrik Weber (Berlin - Nemčija).

Glavne značilnosti pisave Madera
Družina pisav Madera je po besedah odgovornih v Monotype-u geometrično sorodna značilnostim sans-serifnih pisav z značilnostmi vogalov in robov pisav Futura. Ohranja priljubljenost pisav Sans, ki so se uveljavile koncem 20. let 20. stoletja. Z odprtimi oblikami in glifi ohranjajo čitljivost pri različni rabi. Na voljo so debelinske različice od tanke lasne (Hairline) do posebej odebeljene (Estra Bold). Sans-serifnim pisavam predstavlja prepričljivo alternativo.

Glavne značilnosti pisave Unitext
Po navedbah Monotype-a je družina pisav Unitext popolna kombinacija ekonomične zasnove in odprte oblike znakov. Celotno družino pisav lahko ocenimo kot jasno definirano, univerzalno za uporabo, a hkrati sodobno in avtentično. Kombinacija grotesknih in humanističnih likovnih oblik tipografije je po mnenju ponudnika idealna za zasnovo logotipov, dobro prilagodljiva je tudi v kompozicijah daljših besedil. V tipografskem naboru so na voljo številni simboli, puščice in drugi znaki.

Več informacij na www.monotype.com.