Priprava

Nov ISO-standard naprednega umerjanja skenerjev

20200217 meske tablice12641 2
Nov ISO-standard za napredno umerjanje skenerjev vključuje nove merske tablice LaserSoft, ki jih je testirala Fogra.
Komite ISO je potrdil nov standard za napredno umerjanje skenerjev ISO 12641-2.2019, ki nadomešča oziroma nadgrajuje starega ISO 12641-1:2016. Zasnovan je na naprednih merskih tablicah LaserSoft, ki jih je v okviru sprejemanja novega standarda testirala in preverjala Fogra.

Preberi več

X-Rite: Nova generacija naprav i1Pro 3

20200211 XRITE i1iO 3 Table
Naprave i1Pro 3 lahko uporabljamo v kombinaciji z merilno mizo i1iO 3, kar zagotavlja avtomatizirano vrednotenje merskih tabel oziroma klinov in izdelavo barvnih profilov. S tem je uporabnikom prihranjen čas in tudi material.
Podjetji X-Rite in Pantone LLC, vodilna v razvoju rešitev na področju barv, sta nedavno najavila prihod 3. generacije novih naprav družine i1. Popolnoma na novo oblikovan spektrofotometer i1Pro 3 je po navedbah proizvajalca predvsem bolj natančen in zanesljiv, hkrati pa deluje dvakrat hitreje v primerjavi s predhodnimi modeli. Namenjen je profesionalni uporabi na področju barvnega vrednotenja in upravljanja tiskalnikov, zaslonov in projektorjev.

Preberi več

Monotype prevzel Fontsmith

20200212 monotype fontsmith
Monotype je nadgradil bazo s 70 družinami pisav podjetja Fontsmith.
Ponudnik tipografij Monotype je prevzel britansko podjetje Fontsmith in s tem nadgradil bazo s 70 družinami pisav. Britansko podjetje se je v glavnem osredotočalo na oblikovanje tipografij.

Preberi več

Razširjeni barvni prostori kot nove možnosti?

20200211 razsirjeni barvni obseg
Bistvo koncepta je predvsem programska oprema, ki mora biti sposobna izdelati ustrezne izvlečke in v okviru teh omogočati upravljanje barv z večjo nasičenostjo klasičnih CMYK-barv.
Razširjene barvne prostore najlažje opišemo kot prostore, ki po svojem barvnem obsegu presegajo standardne vrednosti po specifikaciji ISO 12647-X ali G7. Ta sta temelj CMYK-tiskarske produkcije z upoštevanjem različnih tiskovnih podlag oz. medijev. Na trgu so že nekaj časa na voljo različni sistemi, namenjeni tisku razširjenega barvnega obsega (angl. Expanded/Extended), ECG, s šestimi ali sedmimi oziroma več barvami (angl. Multicolor), N-barvnemu (angl. N-color) in Hi-Fi-tisku. Vse do danes nekateri predvsem zaradi velikih stroškov in tehnoloških omejitev v klasičnem ofsetnem tisku niso povsem zaživeli. V zadnjem obdobju se je z intenzivnim razvojem fleksotiska in digitalnega tiska ter povečanim obsegom proizvodnje embalaže tematika ponovno vrnila med aktualne, prišlo pa je tudi do razvoja nekaterih novih rešitev. Več na to temo v prihajajočem aktualnem izidu revije Grafičar.

Preberi več

Več kot le priprava: Affinity vs. Adobe (II. del)

20191206 adobe affinity
Orodji Affi nity Designer in Photo sta prepričali že marsikoga.
Grafična programska oprema ne doživlja sprememb in novosti zgolj v okviru razvoja sistemov za upravljanje tiska, dodelave, vodenja proizvodnje ipd., temveč tudi na področju grafične priprave oziroma oblikovanja. Morda ste misli, da najbolj uveljavljena orodja Adobe nimajo konkurence. Motili ste se. Po treh letih priprav in razvoja je končno podobo dobilo še orodje Affinity Publisher angleškega ponudnika Serif. V tokratnem drugem delu prispevka na kratko podajamo ključne vzporednice in razlike med orodji Affi nity (Designer, Photo) in Adobe
(Illustrator, Photoshop).

Preberi več

pdfaPilot 9 vodi v več avtomatizacije

20200210 pdfaPilot 9
Nov urejevalnik delovnih tokov in dodane funkcije tega zagotavljajo enostavnejšo in učinkovito izdelavo kompleksnih procesov obdelave podatkov.
Podjetje Callas Software je poleg ostalih novosti v novem letu ponudil tudi novo različico orodja pdfaPilot 9. Popolnoma prenovljen vmesnik urejanja grafično poenostavlja izdelavo kompleksnih podatkovnih delovnih procesov. Avtomatizacija delovnih procesov obdelave PDF-dokumentov je na ta način tudi bolj učinkovita. Za bolj napredno upravljane delovnih tokov je na voljo tudi kopica novih funkcionalnosti.

Preberi več