Epple Druckfarben: Novi antibakterijski premaz


Fujifilmov Jet Press je po uspešnih preskusih pridobil možnost uporabe protimikrobnega in protivirusnega premaza.
Proizvajalec barv in premazov Epple Druckfarben AG je izdelal premaz, ki močno zmanjšuje možnosti prenosa bakterij ali virusov od osebe do osebe prek rokovanja tiskanih medijev. Novi lak na vodni osnovi, Finishfit Microbe Protect 2400, je že v prodajni ponudbi in je bil uspešno preizkušen v tisku aplikacij na sistemih Fujifilm Jet Press.

Nov premaz je v testih pokazal da je učinkovit v uničenju do 99,9 odstoktov bakterij. Zaradi tega je idealen za uporabo na vsakdanjih tiskanih izdelkih, s katerimi rokuje več ljudi, torej igralne karte, revije, meniji s hrano in vse vrste embalaže - vključno s farmacevtsko in nekaterimi folijami.

Finishfit Microbe Protect 2400 vsebuje elementarne nanodelce srebra (Ag0), ki so trdno vezani v premazu. Ko se nanodelci srebra aktivirajo z navzočnostjo vlage - na primer ob dotiku - sproščajo pozitivno nabite srebrove ione (Ag +), ki učinkovito uničujejo bakterije in viruse na sami površini premaza. Učinek je stalen in dolgotrajen, ker se sami nanodelci srebra ne sproščajo in jih tudi ni mogoče očistiti/zbrisati s posušenega premaza. Ker je premaz izdelan na vodni osnovi, je tudi zelo okolju prijazen.

Epple Druckfarben so svoje novo sredstvo preskusili na sistemih tiska Fujifilm Jet Press, ker ta uporabljajo posebna Vivid barvila, ki zagotavljajo gladke in nevtralne površine izpisov, kar je idealna osnova za kakovosten nanos vodno osnovanih in nekaterih UV-premaznih oziroma lakirnih sredstev. Številni testi so pokazali, da so tiskovine izdelane na sistemih Jet Press kakovostne in omogočajo kvaliteten nanos novega antibakterijskega premaza. V Fujifilmu so zato ponosni, da v okviru svojih sistemov lahko ponudijo zanesljivo in revolucionarno rešitev, ki ščiti tudi pred aktualnim koronavirusom.

Več informacij na www.epple-druckfarben.com in www.fujifilm.com.