Metsä Board: Kartoni in industrijsko kompostiranje


Kartone zaradi večdnevne rabe in s tem povezane umazanije ni možno zadovoljivo reciklirati, kompostiranje je alternativa.
Metsä Board, proizvajalec prvovrstnih kartonov iz svežih vlaken in član skupine Metsä Group, je nedavno certificiralo vse kartone brez vsebnosti PE-delcev v skladu z zahtevami industrijskega kompostiranja DIN EN 13432 in ASTM D6400. Karton Metsä Board Prime FBB EB je certificiran tudi kot varen izdelek za kompostiranje doma.

Standard DIN EN 13432 definira zahteve za recikliranje embalaže s kompostiranjem in bio-razgradnjo. Standard ASTM D 6400 pa ureja označevanje plastike za aerobno kompostiranje v občinskih ali industrijskih obratih. Certificirane lastnosti ustrezajo vsem kartonom ponudbe Metsä Board, razen tistih s PE-premazom.

V podjetju Metsä Board, sicer stremijo h krožnemu gospodarjenju z viri, torej da se kartoni v večji meri reciklirajo. Žal to ni vedno mogoče, saj umazanija znatno oteži recikliranje oziroma ga celo onemogoča. V teh primerih je kompostiranje edina ekološka alternativa.

V Metsä Boardu še dodajajo, da so njihov izdelki visoko kakovostni, saj so izdelani iz svežih vlaken lesa pridobljenega iz trajnostno upravljanih gozdov severne Evrope. V procesu proizvodnje jim tudi ne dodajajo fluorokemičnih snovi in ​​so zato varni za uporabo v prehranski industriji. Celokupno gledano v proizvodnji in dobavi zato ustvarjajo manj emisij ogljika.

Več informacij na www.metsaboard.com.