Siegwerk ponudil UV-barvo prijazno recikliranju

20190324 siegwerk uv led
Podjetje Siegwerk ponuja novo UV-/LED-ofsetno tiskarsko barvo, ki zagotavlja učinkovito razbarvanje papirja v procesu recikliranja.
Podjetje Siegwerk je razvilo nov izboljšan koncept UV-/LED-ofsetnih tiskarskih barv, ki poenostavijo postopek predelave odpadnega papirja in odpadkov. Učinkovitejše razbarvanje v procesu recikliranja papirja zagotavljajo na premazanih in nepremazanih papirjih vključno z izboljšanim časopisnim. Nova barvna zasnova omenjenih UV-/LED-barv je nastal v sodelovanju s podjetjem Stora Enso, prav tako članom organizacije Ingede.
Nova UV-/LED-barvna konfiguracija zagotavlja enostavno razčlenjevanje barve v procesu razbarvanja oziroma recikliranja papirja, kot smo to vajeni za primer konvencionalnih ofsetnih barv izdelanih iz derivatov nafte, zatrjujejo v Siegwerku. Nove barve namreč v stopnji UV-sušenja ne tvorijo tako močnega polimernega zamreženja, tako sloj barve lahko v postopku razbarvanja razgradimo na najmanjše možne hidrofobne delce, ki jih je možno učinkoviti ločiti od papirnih vlaken.

V Siegwerku verjamejo, da je novost prelomnica v razvoju energijsko učinkovitih UV-barv, saj tržni trendi kažejo na vse več potreb po uporabi teh. Nove barve so razvijali od leta 2017 s preskušanjem različnih UV-barvnih zasnov: UV, LED UV in železom dopiranih UV (LE-UV, H-UV, HR-UV in LEC-UV). Cilj razvoja je bil ponuditi vsestranske UV-barve, ki so po vedenju podobne tradicionalnim ofsetnim in gravurnim tiskarskim barvam in zagotavljajo identične tiskovne rezultate. Učinkovitost razbarvanja je bila vrednotena s standardnima metodama Ingede 11 (01/2018) in EPRC Scorecard.

Nov barvni sestav je integriran v vse obstoječe UV-barve blagovne znanke Siegwerk, kot je denimo serija barv L-NRGY. Po navedbah proizvajalca so vsestranske v komercialnem in embalažnem tisku.

Nov sistem UV-/LED-ofsetnih barv ne vsebuje prerazvrščenih fotoinicijatorjev 369, EDB, EHA in PBZ, a kljub temu po mnenju proizvajalca zagotavljajo stabilnost tiska, izboljšan površinski sijaj odtisov, ostrino rastrskih točk, navzemanje, kratke čase sušenja in mehansko odpornost odtisov. Celoten spekter procesnih in posebnih barv novega sistema je že na voljo.

Več informacij na www.siegwerk.com.