Posreduj na FacebookPosreduj na TwitterPosreduj na LinkedIn
20181207 actega foodclass
Embalaža, ki je v neposrednem ali posrednem stiku z živili, ne sme prepuščati kakršnihkoli snovi živilske vsebine.
ACTEGA Terra FoodClass lakirna sredstva so nova linija izdelkov podjetja ACTEGA Terra, ki imajo certifikat združljivosti za uporabo v proizvodnji živilske embalaže.  Kot UV-lakirna sredstva jih odlikuje funkcionalna pregrada, kar omogoča izdelavo živilske embalaže, ki je v posrednem stiku z suhimi ali vlažnimi oziroma mastnimi živili.

Embalaža, ki je v neposrednem ali posrednem stiku z živili, ne sme prepuščati kakršnihkoli snovi živilske vsebine, kar lahko ogroža zdravje ljudi oziroma zmanjšuje sestavo, videz, vonj,okus ali ogroža uporabnost vsebovanega živila. V skladu z navedenim je zato v proizvodnji živilske embalaže potrebno zagotoviti ustrezne vhodne materiale, ki zagotavljajo skladnost te z živilsko zakonodajo. V nasprotju z vodno osnovanimi lakiranimi sredstvi se UV-lakirna sredstva lahko uporabljajo zgolj v aplikacija s posrednim stikom z živili in ne direktnim. Uporaba UV-lakirnih sredstev je v izdelavi posredno funkcionalne oziroma sekundarne živilske embalaže najbolj varna, z njimi je embalaži v največji meri zagotovljena funkcionalna pregrada.

UV-lakirna sredstva ACTEGA Terra FoodClass izpolnjujejo sledeče zahteve:
  • ustrezajo navodilom za izdelavo živilske embalaže blagovne znamke Nestlé z izjemo uporabe embalaže v pečici ali mikrovalovni napravi,
  • izdelana so zgolj na osnovi foto-iniciatorjev, ki so skladni s seznamom nizko-migracijskih UV-fotoiniciatorjev tipa 1A in 1B in so tudi del seznama A oznake SR 817.023.21,
  • vsi izdelki linije vsebujejo monomere in veziva akrilne vrednosti višje od 2,
  • certificirani so s strani akreditiranih preskusnih laboratorijev.

Podjetje ACTEGA Terra v skladu z navedenim poleg izdelkov FoodClass ponuja še serije FoodSafe in ToySafe. Vsi izdelki omogočajo proizvodnjo živilsko skladne embalaže oziroma tiskovin. V novi seriji lakirnih sredstev FoodClass sta trenutno na voljo dve različici površinsko visoko sijajni, v prihodnosti pa se bo serijo širila še z drugimi različicami.

Več informacij na www.actega.com.