PFC: Okolju prijazna folija za laminacijo

20180928 pfc eco star
Folija Eco-Star je izdelana iz obnovljivih lesnih vlaken in je v 100-odstotno razgradljiva.
Primarna naloga dandanašnjega razvoja je snovati trajnostne okolju prijazne rešitve. Tega vodila se drži tudi podjetje PFC - Premium Film Company iz Hamburga (Nemčija), ki ponuja alternativne folije za področje izdelave živilske in luksuzne embalaže. Na letošnjem Fachpacku so prvič predstavili okolju prijazno 100-odstotno razgradljivo kaširno folijo Eco Star, ki se sestoji iz obnovljivih lesnih vlaken. Izpolnjuje vse visoke zahteve okoljevarstva in industrije.

Eco Star je za razliko od običajnih poliestrskih in polipropilenskih folij, ki jih izdelajo s pomočjo derivatov nafte, izdelana v celoti iz obnovljivih lesnih vlaken ekološko pridobljenih v Severni Ameriki. Prav zatpo je popolnoma razgradljiva, na voljo pa je tudi metalizirana različica. PO navedbah proizvajalca naj ne bi vsebovala gensko spremenjenih organizmov (ang. genetically modified organisms - GMS). Za novo folijo so pridobili tudi certifikat DIN Certco.

Po navedbah ponudnika folija Eco Star ponuja enako visoko raven zaščite izdelkov kot konvencionalne PET-folije, v nekaterih vidikih celo zagotavlja boljše lastnosti. Nova folija je predvsem bolj prijazna za zaščito živil, ker diha in občutno zmanjša vpliv vlage na vsebino. Slednje dejstvo v primerjavi z običajnimi PET-folijami zagotavlja tudi manj možnosti za pojav bakterij.

Folija Eco Star zagotavlja dobre lastnosti potiskljivosti in dodelave. Tako kot običajne folije iz umetnih mas omogoča zanesljivo kakovostno izdelavo luksuzne embalaže, za embaliranje kozmetike ali parfumov, pa tudi visokokakovostnih žganih pijač, kot sta šampanjec ali vino. So tudi zelo obstojne, saj omogočajo dobro zaščito tudi pri temperaturah -90 ali 160 stopinj Celzija.

Na voljo sta dve različici debelin: Eco Star 14 mikronov je na voljo v prosojni, polsijajni in površinsko sijajni različici; Eco Star 20 mikronov pa zgolj površinsko brezsijajni.

Več informacij na www.premiumfilmcompany.de.