Trda vezava po principu lepljene

20180704 Case In Sheet Fastbind
»Casing-In Sheet« je novost podjetja Fastbind, ki omogoča trdo vezavo po principu mehke lepljene oziroma brošurne.
Finsko podjetje Fastbind je razvilo novo tehniko izvedbe trde vezave, ki se kot rešitev imenuje »Casing-In Sheet«. Ta omogoča trdo vezavo s pomočjo uporabe običajnih sistemov za klasično lepljeno oziroma brošurno vezavo in posebnega ovojnega lista, ki je hkrati samolepilen na obeh straneh in služi kot vezivo trde platnice. Tovrsten način v digitalnem tisku omogoča tudi personalizirano izvedbo trde vezave, izvedbo neodvisno od uporabe vročega ali PUR-lepila. Predvsem pa omogoča vsem, ki že uporabljajo sisteme za mehko lepljeno vezavo, da odslej z istimi brez večjih investicij izvajajo tudi trdo vezavo manjših naklad.

Fotoknjige ali pa knjige s tiskom na zahtevo so na področju digitalnega tiska manjših naklad vse bolj pravilo kot izjema. To hkrati tudi pomeni zahtevo po kakovostnejši izvedbi vezave, to je trdi vezavi. Z rešitvijo »Casing-In Sheet« podjetja Fastbind odslej lahko izvajamo trdo vezavo z manjšimi investicijskimi in proizvodnimi stroški na običajnih lepilnih linijah in strojih za mehko vezavo. Lahko bi z drugimi besedami rekli, da mehke platnice posredno pretvarjamo v trde. To tudi pomeni, da lahko denimo naklado 1000 izvodov v obsegu 900-ih izvedemo z mehko, preostalih 100 pa trdo platnico. Aplikacija trde platnice je za enkrat ročno opravilo, ki pa traja manj kot minuto.

Pincip delovanja v prvi stopnji poteka na stroju za lepljeno vezavo, pri čemer mehki samolepilni ovitek predstavlja predlist oziroma osnovo za posredno aplikacijo trde platnice. Pred namestitvijo trde platnice knjižni blok obrežemo s treh strani.

Predstavitev principa »Casing-In Sheet« aplikacije trde platnice .

Opisana nova tehnika trde vezave je po besedah proizvajalca primerna za izvedbo z uporabo z enim do največ štirimi prijemači neodvisno od stopnje avtomatiziranosti linije. Izvedba je nedovisna tudi od vrste uporabljenega lepila v stopnji mehke vezave (PUR- ali EVA-vroče lepilo). Trdo platnico s samolepilnim predlistom mehko vezane brošure povežemo z grelno stiskalnico, denimo Fastbind Presso. Listi Fastbind »Casing-In Sheet« so na voljo v različnih formatih do vezave knjig formata največ A4 neodvisno od debeline knjižnega bloka.

Seveda Fastbind-ova novost po kakovosti ni primerljiva pravi knjižni trdi vezavi. Predvsem je novost uporabna v posebnih primerih naročil, ko je potrebna racionalna izvedba, naročnik pa je za tovrstno vezavo primeren in ne preveč zahteven, pravijo v Fastbind-u. Predvsem zagotavlja kakovostno razumne rezultate digitalno izdelanih knjig z razumno ceno, odjemalci pa dobijo izdelke dodane vrednosti. Rešitev oziroma koncept »Casing-In-Sheet« je patentirana tehnologija vezave s trdimi platnicami.

Več informacij na www.fastbind.com.