Posreduj na FacebookPosreduj na TwitterPosreduj na LinkedIn
Fotografija leta 2011, natečaj revije za kulturo Emzin za najboljšo slovensko fotografijo, je organiziran že sedemnajstič. Natečaj je bil razpisan 11. decembra 2010 in se je zaključil 17. januarja 2011.


Na letošnji natečaj je prispelo najvišje število fotografij doslej, in sicer 582 fotografskih opusov oziroma 3540 fotografij. Poslane fotografije predstavljajo produkcijo slovenskih fotografov različnih generacij, vsebin, formatov in tehnik.

V letošnji žiriji so se zbrali: Metka Dariš, art direktorica revije Emzin, Ljubljana, Jane Štravs, fotograf, Ljubljana, Andrew Testa, fotograf, London, Thijs Wolzak, fotograf, Amsterdam, in Božidar Zrinski, kustos Mednarodnega grafičnega likovnega centra, Ljubljana. Žirija je sestavljena zelo raznovrstno, tako da lahko izbrana in nagrajena dela kažejo ves razpon delovanja, ki ga ima fotografija danes.
 
Podeljene so bile tri nagrade za avtorsko fotografijo in nagrada za najboljšo reportažno fotografijo. Nagrajenci bodo javnosti predstavljeni danes, nagrajene fotografije in fotografije ožjega izbora pa bodo razstavljene v Prvem preddverju Cankarjevega doma od 10. februarja do 6. marca 2011.

Obrazložitev podeljenih nagrad je za žirijo zapisal Božidar Zrinski, kustos Mednarodnega grafičnega likovnega centra, Ljubljana.

 
Avtorska fotografija

3. nagrada
(denarna nagrada v vrednosti 700 EUR, podeljuje podjetje Foto Beseničar)

Matija Brumen, Ljubljana
Šifra: Rože

OBRAZLOŽITEV:
Serijo sestavljajo fotografije rož v raznih javnih prostorih. Rože oziroma rastline so slikane v trenutku popolne izolacije od ljudi. Zavzemajo različne položaje in razne vloge od dekorativnih elementov in praktičnih pregrad do arhitekturnih dodatkov. Pogosto dopolnjujejo prostor, odpravljajo hermetičnost in ustvarjajo dinamično življenjsko okolje, ki na fotografijah presenetljivo zadovoljivo funkcionira tudi brez prisotnosti človeka. Nova kvaliteta slikanega življenjskega okolja se skozi posamezne fotografije učinkovito nadgrajuje v konceptualno harmonično celoto ciklusa.


 
2. nagrada
(denarna nagrada v vrednosti 900 EUR, podeljuje podjetje Camera, d. o. o.)
 
Maja Alibegovič, Škofja Loka
Šifra: We are your friends
 
OBRAZLOŽITEV:
Nagrajena serija desetih fotografij na kvaliteten in zaokrožen način slika dogajanje v svojevrstnem klubskem okolju. Posamezne fotografije se kvalitetno spajajo v serijo ter tvorijo narativno celoto in prepoznavno vizualno identiteto. Serija verodostojno in v duhu upodobljenega časa s sodobno fotografsko pripovedjo prinaša izročilo tradicije v današnji čas.


1. nagrada
(denarna nagrada v vrednosti 1.500 EUR, podeljuje podjetje Foto Format, d. o. o.)

Mirta Kokalj, Portorož
Šifra: For ladies only
 
OBRAZLOŽITEV:
Nagrajeni ciklus fotografij For ladies only izraža svež in humoren pristop k obravnavani tematiki. Na prvi pogled se očiten motiv moških portretov na humoren način prevesi v igro poziranja in opazovanja med fotografinjo in moškimi, ki pa na fotografijah ostanejo zamegljeni, saj je fokus fotografinje usmerjen v njihovo ozadje in na ženske obraze na plakatih za njimi. Kljub temu da se zanimivo konceptualno izhodišče ciklusa fotografij navezuje na specifično kulturno okolje, je rezultat univerzalno pripoveden, igriv, poučen in razumljiv.
 

Nagrada za reportažno fotografijo
(denarna nagrada v vrednosti 1.500 EUR, podeljuje časopisna hiša Delo, d.d.)

Matej Leskovšek, Sevnica
šifra: Prehod z Zahodnega brega v Jeruzalem

OBRAZLOŽITEV:
Nagrajena serija fotografij z naslovom Prehod z Zahodnega brega v Jeruzalem na prepoznaven avtorski način slika vsakodnevno neprijetno in pogosto ponižujočo življenjsko situacijo ljudi na meji med Palestino in Izraelom. Avtor s ciklusom fotografij prepričljivo dokumentira dogodek prehoda nadzorne točke, ki skozi predstavitev osebnih življenjskih stisk postane simbolna odslikava težkih bivanjskih razmer in napete politične situacije med dvema narodoma.


Med prispelimi serijami reportažnih fotografij je prvonagrajena serija ena redkih, v kateri kvaliteta posameznih fotografij ne niha in se združuje v prepričljivo pripovedno celoto.   

V letošnji ožji izbor se je uvrstilo 41 avtorjev z 59 opusi, in sicer:

Jaka Adamič, Jaka Babnik, Tomaž Bevk, Mirko Bijuklič, Nina Blaž, Mateja Brvar (dva opusa), Vanja Bučan, Simon Chang (dva opusa), Anja Šuler, Tomaž Črnej (dva opusa), Luka Dakskobler (dva opusa), Jošt Franko (dva opusa), Jaka Gasar, Maša Gojić, Katja Goljat, Aleš Gregorič (štirje opusi), Andraž Gregorič, Pavel Gregorič (dva opusa), Žiga Gričnik, David Haskaj, Maja Hitij (dva opusa), Klemen Ilovar, Katja Kremenič, Maša Lancner, Matej Leskovšek (pet opusov), Mitja Ličar, Mitja Ličen, Matej Pangerc (dva opusa), Matjaž Panjan, Katra Petriček, Marko Pirc (dva opusa), Edvard Potočnik, Matej Povše, Klemen Prepeluh, Boštjan Pucelj, Matjaž Rušt (štirje opusi), Urška Savič, Ana Sluga, Renata Šifrar, Aljoša Videtič, Antonio Živkovič.

Na podlagi odločitve mednarodne strokovne žirije so na razstavi predstavljeni celotni opusi nagrajencev. Na razstavi ožjega izbora so predstavljeni bodisi izbori fotografij iz opusov bodisi celotni opusi. Letošnja novost je zaslon s projekcijo celotnih nagrajenih opusov in celotnih opusov, ki so se uvrstili v ožji izbor. S tem želimo obiskovalcem omogočiti celovitejšo primerjavo med nagrajenimi opusi in opusi iz ožjega izbora. Po odločitvi članov žirije nagrajene opuse odlikuje dovršenost vsake posamezne fotografije in opusa kot celote. Opusi, ki so se uvrstili v ožji izbor, pa vsebujejo eno ali več izjemnih fotografij, medtem ko umetniška vrednost opusa kot celote ne prepriča.


Organizator:
Emzin, revija za kulturo, Metelkova 6, Ljubljana

Soorganizator:
Cankarjev dom, Prešernova 10, Ljubljana

Pokrovitelji nagradnega sklada:
Foto Format, d.o.o.
Camera, d.o.o.
Foto Beseničar
       
Pokrovitelj nagrade za reportažno fotografijo in medijski pokrovitelj: Delo, d.d.

Pokrovitelji: Ministrstvo za kulturo RS; Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo, British Council, Veleposlaništvo Kraljevine Nizozemske, Hotel Slon