Posreduj na FacebookPosreduj na TwitterPosreduj na LinkedIn
Canon je predstavil najnovejšega člana v priznani seriji digitalnih zrcalno-refleksnih fotoaparatov EOS - novi EOS 60D. Ta bo nadomestil model EOS 50D, namenjen pa je fotografom, ki želijo svojo fotografijo povzdigniti na novo raven, saj ponuja visoko zmogljivost, različne ustvarjalne funkcije, vrtljiv zaslon LCD in izboljšano ergonomijo. Ljubiteljskim fotografom tako omogoča zajemanje čudovitih posnetkov in videa v visoki ločljivosti Full HD za izvrstne rezultate.


Visoka hitrost, visoka ločljivost
S tipalom APS-C ločljivosti 18 milijonov točk je EOS 60D sposoben ponuditi posnetke z izjemno visokim številom podrobnosti, z 1,6-kratnim faktorjem povečave goriščnice objektiva pa omogoča slikanje posnetkov v velikosti posterja v različnih razmerjih.[1] Canonova zmogljiva procesorska tehnologija DIGIC 4 hitro obdela podatke, posredovane prek štirih kanalov tipala CMOS, zagotavlja izvrstno barvno reprodukcijo ter slikanje pri visoki hitrosti 5,3 slike na sekundo, z rafalom 58 JPEG polne ločljivosti.

Standardni razpon občutljivosti ISO 100-6400 je razširljiv na 12800 ter omogoča jasne fotografije z minimalnim šumom v šibkih svetlobnih pogojih. 9-točkovni sistem samodejnega ostrenja (AF) ponuja hitro in natančno ostrenje, z izjemno občutljivo centralno točko za objektive hitrejše od f/2.8. To fotografom omogoča večjo umetniško svobodo pri portretiranju z uporabo majhne globinske ostrine ali pri izraznih posnetkih.

EOS 60D odlikuje Canonov sistem merjenja iFCL, prvič predstavljen v EOS-u 7D, s 63-področnim dvoslojnim tipalom. Podatki o položaju subjekta so zbrani v sistemu samodejnega ostrenja ter so upoštevani pri merjenju svetlobe in barve zaradi zagotavljanja čim natančnejše osvetlitve v vseh pogojih. Integrirani oddajnik za bliskavico Speedlite ponuja možnost upravljanja več bliskavic EX.


Slikanje iz vseh položajev
Nov vrtljivi zaslon LCD velikosti 7,7 cm ima razmerje 3 : 2 in ločljivost 1.040.000 točk, ponuja različne možnosti snemanja in predvajanja z neverjetno natančnostjo. LCD-zaslon s sistemom vrtenja Vari-angle pomaga pri slikanju iz zahtevnejših položajev, s predogledom prizora za lažje kadriranje, kadar uporaba iskala ni mogoča. Slikanje divjih živali, posnetkov nad glavo ali pri tleh je poenostavljeno, površina zaslona pa je poleg tega prevlečena z neodsevno in vodoodbojno plastjo za zaščito in lažje gledanje pri močni svetlobi.

Spodbujanje ustvarjalnosti

Nova funkcija Basic + fotografom omogoča preprosto dodajanje ustvarjalne note njihovim fotografijam, ne da bi morali zato spreminjati nastavitve. Fotografi lahko prizoru vdihnejo nekaj življenja z upoštevanjem svetlobe in tipa prizora, saj so jim na voljo portretni, krajinski, bližinski (Close-up), športni, nočni in samodejni ustvarjalni (Creative AUTO) načini slikanja. Različne učinke je mogoče doseči z izboljšavami Basic +, kot je dnevna svetloba, oblačno, sončni zahod ali s prednastavljenimi slikovnimi načini, vključno z Vivid, Soft, Warm in Monochrome.

EOS 60D je izdelan tako, da daje moč tistim, ki želijo razširiti svojo ustvarjalno vizijo, zato ima vrsto novih funkcij, ki omogočajo zajemanje boljših slik, ter učinke za dodajanje posebne dimenzije posnetkom. Zmogljiv procesor DIGIC 4 podpira obdelavo posnetkov RAW, tako da lahko fotografi kar sami popravljajo svetlost, kontrast, uravnoteženost bele barve, odpravljajo popačenja in barvni odklon. Obdelan posnetek je mogoče shraniti kot JPEG, saj je tako pripravljen za izpis ali nalaganje na računalnik ali splet.

Za dodajanje postprodukcijskih učinkov je EOS 60D opremljen z naborom ustvarjalnih filtrov, ki so na voljo v samem aparatu. Ti vključujejo zrnati črno-beli filter Grainy B/W in razostritveni filter Soft Focus, učinka Toy Camera in Miniature, ki dajejo posnetkom poseben videz ter s tem fotografom omogočajo izdelavo tematskih zbirk. Zrnati filter je primeren za reportažni videz posnetkov, mehke obrise pri portretiranju pa dosežemo s Soft Focusom.

EOS Movies: Full HD video s popolnim nadzorom
Fotografi lahko z EOS-om 60D prestopijo meje fotografije in snemajo filme v polni visoki ločljivosti HD 1920 x 1080p z različnimi hitrostmi slik 30, 25 in 24 slik/s, ali pri ločljivosti 720p in hitrostih 60 in 50 slik/s. Filmski izrezek je prav tako na voljo, pri čemer fotoaparat snema z osrednjim delom tipala površine 640 x 480 točk in ustvari dejansko 7-kratno povečavo goriščnice.

Popoln ročni nadzor v filmskem načinu daje možnost uporabe lastnih nastavitev osvetlitve in gorišča ter pri tem izkoristi lastnosti širokega nabora Canonovih objektivov EF. Priključek za zunanji stereo mikrofon in nastavitve jakosti posnetega zvoka zagotavljajo, da bo avdio zapis sledil kakovosti slike.

Tistim, ki želijo slike pokazati družini ali prijateljem, je namenjen priključek HDMI, združljiv s standardom Consumer Electronics Control (HDMI-CEC), ki omogoča predvajanje videov in slik na kateremkoli združljivem TV-sprejemniku HD-ready. Za upravljanje fotoaparata pa skrbi daljinski upravljalnik televizorja.

Prilagodljiva zasnova
EOS 60D ima popolnoma na novo oblikovano ohišje, ki združuje izboljšano ergonomsko obliko in novo razporeditev gumbov za hitrejše in udobnejše spreminjanje nastavitev. Pogosto uporabljene funkcije so združene za lažji dostop, medtem ko so gumbi Quick Control Dial, Multi-controller in SET združeni v en sam vrtljiv gumb Multi Control Dial, ki omogoča dostop do menijev in nastavitev samo s palcem. Gumb za izbiro načina slikanja ima tudi zaklep, ki preprečuje neželene spremembe med slikanjem.

Namenski gumb za hiter dostop fotografom omogoča takojšen dostop do najpogostejših nastavitev slikanja in predvajanja. Številni gumbi omogočajo spremembo funkcije in s tem popolno prilagoditev potrebam fotografa. Za popolne krajinske posnetke je v iskalu ali na zaslonu prikazan elektronski vodoravni nivo, ki pomaga pri kadriranju in izključuje potrebo po poznejših popravkih posnetkov.

EOS 60D je najnovejši Canonov model, ki podpira pomnilniške kartice visoke kapacitete SDXC z do 2 TB pomnilnika za dolgotrajne posnetke HD-videa ali fotografij pri polni ločljivosti RAW in JPEG. Za boljše upravljanje z velikim številom posnetkov v fotoaparatu omogoča EOS 60D ocenjevanje najbolj priljubljenih slik od 1 do 5 in poznejše preprosto iskanje in pregledovanje. Po prenosu na računalnik se te oznake ohranijo in so vidne v različnih aplikacijah za obdelavo fotografij, tudi Canonovih.


Lastnosti EOS-a 60D:
  • Tipalo APS-C CMOS z 18 milijoni točk
  • Napredne ustvarjalne funkcije z Basic +
  • Vrtljiv 7,7 cm zaslon LCD z razmerjem 3 : 2
  • Snemanje Full HD videa z ročnim nadzorom
  • DIGIC 4
  • ISO 100-6400, H: 12800
  • 5,3 slike/s, 58 JPEG rafalno
  • 9-točkovni navzkrižni sistem ostrenja AF
  • Merjenje iFCL s 63-področnim dvoslojnim tipalom
  • Vgrajen oddajnik za bliskavice Speedlite
  • Obdelava posnetkov RAW v fotoaparatu

###


O Canonu Europe
Canon Europe je regijska prodajna in tržna podružnica za Canon Inc., navzoča v 120 državah in z več kot 11.000 zaposlenimi v Evropi, na Bližnjem vzhodu in v Afriki (EMEA).

Canon je bil ustanovljen leta 1937 z namenom izdelati najboljši fotoaparat za končne uporabnike, od takrat pa je Canonova strast pod sloganom Moč slike tehnologijo razširila na mnoga druga področja in ga učvrstila na vodilnem položaju na področju izdelkov za široko potrošnjo in profesionalnih rešitev za upodabljanje. Med njihovimi izdelki so digitalni kompaktni in zrcalno-refleksni fotoaparati, objektivi televizijskih kamer, prenosne rentgenske naprave ter večfunkcijski in produkcijski tiskalniki, ki jih dopolnjujejo storitve z dodano vrednostjo.

Canon veliko vlaga v raziskave in razvoj, da bi uporabnikom ponudil najinovativnejše naprave, ki jim omogočajo izražanje lastne ustvarjalnosti. Od ljubiteljskih fotografov do profesionalnih tiskarskih podjetij, Canon vsaki stranki omogoča, da živi svojo strast do slik.

Canon je prepričan, da je upoštevanje interesov družbe in okolja neločljiv del dobrih poslovnih praks. To izraža tudi skozi korporativno filozofijo Kyosei- živeti in delati za skupno dobro.

Več informacij o Canonu Europe je na voljo na: www.canon-europe.com.

O Canonu Adria d.o.o.
Canon Adria d.o.o. je podjetje s sedežem v Ljubljani, v lasti Canon CEE (Canon Central and East Europe). Poslanstvo podjetja Canon Adria je zagotavljanje tehnične podpore in trženja za celotno področje Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Črne gore, Makedonije, Albanije in Kosova.

Za nadaljnje informacije se obrnite na:

Melita Gramc

Canon Adria d.o.o.
Dunajska cesta 128a
1000 Ljubljana
Tel.: + 386 (1) 530 87 32
Faks: +386 (1) 530 87 45
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
www.canon.si



[1]  1 : 1, 16 : 9, 4 : 3 poleg standardnega razmerja 3 : 2.