Foto VIST 2017

20170612 FotoVist
Galerija Photon, Kino Šiška, VIST​ Oddelek za fotografijo VIST - Visoke šole za storitve 19. 6. 2017 vabi na celodnevni fotografski dogodek, ki bo širši publiki približal različne vidike delovanja v svetu fotografije in diskurzivno odprl nekatera vprašanja fotografske podobe danes. Razgiban program bo združil razstave, delavnice, serijo predavanj in javnih pogovorov ter seveda druženje ob dobri glasbi.

Danes fotografija nepreklicno velja za najbolj uporabljan in razširjen vizualni medij, zato je potreba po njenem podrobnem razumevanju še toliko večja, tako iz teoretske kot iz praktične perspektive. Fotografska podoba je neposredna, učinkovita, asociativna, a na drugi strani tudi nenatančna, zavajajoča in potencialno manipulativna. Zato se bo javni dogodek osredotočil na različne aspekte sodobne fotografije, tako avtorske kot uporabne, teorije kot prakse, založništva kot kuratorskih praks, avtorskih pravic kot reklamne fotografije.

V prostorih Oddelka za fotografijo VIST – Visoke šole za storitve bo na ogled razstava študentov 1. in 2. letnika fotografije. V Galeriji Photon bodo predstavljena izbrana dela študentov 3. letnika fotografije. V prostorih Kina Šiška bo na sporedu serija predavanj in pogovorov, kjer bodo sodelovali priznani ustvarjalci in strokovnjaki, in dve praktični fotografski delavnici.

PROGRAM

KINO ŠIŠKA
/ serija predavanj in pogovorov (15:00 – 19:00)
  • 15:00 / Ustanovitev Alumni kluba VIST fotografija (pripravlja Peter Rombo, vstop le za diplomirance VIST Fotografija)
  • 15:30 / Predavanje – Arne Hodalič: Je klasična fotoreportaža že mrtva?
  • 16:00 / Pogovor Fotografija v uredniških in oglaševalskih kontekstih (Anja Korošec, New Edge Magazine; Matevž Granda, Revija Outsider; Nina Dinjaški, agencija Sonce.net; Nenad Senić, Poslovni mediji)
  • 17:00 / Predavanje – Jaka Repanšek: Avtorske pravice in fotografija 
  • 17:30 / Predavanje – Miha Colner: Samopromocija in fotografsko-umetniška scena
  • 18:15 / Pogovor Izdajanje fotoknjig (Matej Sitar, The Angry Bat; Jaka Babnik, Rostfrei Publishing)
  • 19:00 / Serija kratkih predstavitev avtorjev, ki razstavljajo v Photonu

VIST / otvoritev razstave fotografij študentov 1. in 2. letnika fotografije na VIST (19.00, razstava je na ogled od 10. ure naprej)

GALERIJA PHOTON / otvoritev razstave (izbranih) fotografij študentov 3. letnika fotografije na VIST (20:00, razstava je na ogled od 12. ure naprej)

Več informacij na fotografija.vist.si.