Posreduj na FacebookPosreduj na TwitterPosreduj na LinkedIn
Hitrost, zmogljivost in visoka ločljivost za profesionalne fotografe.




Canon je danes predstavil novi EOS 1D Mark IV - profesionalni digitalni zrcalno-refleksni fotoaparat visoke hitrosti, namenjen najzahtevnejšim fotografom, ki potrebujejo odzivnost v najbolj zahtevnih delovnih pogojih. Najbolj primeren je za fotografiranje akcijskih posnetkov, športnih in aktualnih dogodkov ter divjih živali, pri tem pa EOS 1D Mark IV ponuja hitrost, zmogljivost in visoko ločljivost. Zato je popoln fotoaparat za fotografe, ki zahtevajo zanesljivost v odločilnih trenutkih.

EOS 1D Mark IV je bil razvit na podlagi odzivov uporabnikov, zato ima novo Canonovo tipalo APS-H CMOS z ločljivostjo 16,1 milijona točk in povsem nov 45-točkovni sistem samodejnega ostrenja AF z 39 navzkrižnimi točkami občutljivosti f/2.8. S tem ponuja široko izbiro natančnih točk ostrenja po celotnem okviru. Dva procesorja DIGIC 4 omogočata neprekinjeno snemanje slik visoke ločljivosti s hitrostjo 10 posnetkov na sekundo, pri tem pa ponujata največji razpon občutljivosti ISO kdajkoli na voljo v Canonovem fotoaparatu.

»Skozi celoten proces snovanja EOS-a 1D Mark IV smo natančno preučevali odzive fotografov in razvili fotoaparat, ki ustreza njihovim potrebam,« je dejal g. Shinbori, višji generalni direktor fotografskega razvojnega centra v Canonu Inc. »S popolnoma novim, visokokakovostnim tipalom CMOS in dvema procesorjema DIGIC 4 Canon EOS 1D Mark IV fotografom omogoča, da prvi pošljejo posnetke najvišje kakovosti v uredništva in tako ohranjajo prednost v vse bolj konkurenčnem okolju.«

Visoka občutljivost, navzkrižno ostrenje - hitro zajemanje podrobnosti

Canon EOS 1D Mark IV odlikuje popolnoma nov 45-točkovni sistem samodejnega ostrenja AF z 39 navzkrižnimi točkami občutljivosti f/2.8, razporejenih po celotnem okviru, ki zagotavljajo skladno ostrenje negibnih ali premikajočih subjektov, ne glede na izbrano točko ostrenja. Uporabnik lahko izbira med vsemi 45 točkami ostrenja, ki so zdaj tudi občutljivejše, pri tem pa točke proti robu ponujajo enako raven zmogljivosti kot tiste v središču.

Celoten sistem AF upravlja namenski mikroprocesor, ki zagotavlja hitro in natančno ostrenje tudi pri neprekinjenem slikanju s hitrostjo 10 posnetkov na sekundo. Canonov sistem AI Servo II AF ponuja večjo natančnost sledenja subjektom v gibanju, saj mu pri natančnosti in zanesljivosti ostrenja v nizkokontrastnih in izjemno svetlih razmerah pomaga zmogljiv namenski mikroprocesor.

Zaradi večje prilagodljivosti je na voljo širok nabor ročnih in samodejnih načinov nadzora nad ostrenjem - tudi Canonova nova funkcija Spot AF za objektive z gumbom AF Stop. Spot AF ponuja bolj ozko polje ostrenja, namenjeno fotografom, ki potrebujejo še večjo natančnost v eni sami točki. 63-conski meritveni sistem omogoča uporabo različnih načinov merjenja svetlobe. Pri tem je tipalo vezano na 45 točk ostrenja, kar omogoča merjenje v različnih točkah.

EOS 1D Mark IV ima tudi točke ostrenja, vezane na položaj fotoaparata, saj posebno tipalo uporabnikom omogoča, da si za različne usmeritve fotoaparata shranijo posamezne točke ostrenja. Ker pokrivajo tako vodoravne kot navpične položaje (z ročajem zgoraj ali spodaj), omogočajo hitro spreminjanje usmerjenosti fotoaparata in uporabo položaju primernih točk samodejnega ostrenja. Določanje točke ostrenja z enim samim gumbom omogoča hitro izbiro shranjene točke.

Moč in zmogljivost dveh procesorjev DIGIC 4 in tipala CMOS

Kombinacija posebej razvitega tipala APS-H CMOS visoke ločljivosti 16,1 milijona točk in dveh procesorjev DIGIC 4 zagotavlja izjemno hitro izdelavo ostrih in jasnih posnetkov.

Tipalo formata APS-H prinaša visoko število točk in faktor povečave 1,3-kratnika goriščnice objektiva. To prinaša neposredno korist športnim fotografom, fotoreporterjem in fotografom divjine, ki se ves čas gibljejo in se morajo čim bolj približati subjektom, pri tem pa uporabljajo hitre osvetlitvene čase in srednje goriščnice.

Neprekinjeno snemanje je omogočeno z osemkanalnim podatkovnim tokom tipala, ki popolnoma izkoristi procesorja DIGIC 4 za fotografiranje pri hitrosti 10 posnetkov na sekundo z ločljivostjo 16,1 milijona točk. Za barve na posnetkih skrbi 14-bitni analogno/digitalni konverter.

Zmogljivost snemanja s hitrostjo 10 posnetkov na sekundo brez slabšanja ločljivosti pomeni, da ima EOS 1D Mark IV najhitrejše neprekinjeno snemanje s samodejnim ostrenjem med Canonovimi zrcalno-refleksnimi fotoaparati. Povečana procesna zmogljivost procesorjev DIGIC 4 omogoča obdelavo večjega števila podatkov, ki jih ustvari za 60 odstotkov večja slikovna ločljivost. Pri tem EOS 1D Mark IV še vedno zmore neprekinjeno posneti 121 posnetkov JPEG in 28 RAW na kartico UDMA 6.

EOS 1D Mark IV ima še posodobljene slikovne načine in prvič v ohišje EOS integrirano funkcijo ALO (Auto Lighting Optimizer). Ta skrbi za samodejno popravljanje kontrasta in svetlosti posnetih fotografij. S temi funkcijami je zagotovljen hitrejši delovni tok za tiste, ki morajo fotografije oddati uredništvom brez zamudnega obdelovanja. Tako se fotografi lahko osredotočijo na iskanje edinstvenega posnetka.

Popolna združljivost z najnovejšim standardom pomnilniških kartic flash UDMA 6 zagotavlja najhitrejše možno snemanje slikovnih podatkov na kartico CF. Poleg tega fotoaparat omogoča snemanje na pomnilniške kartice SD/SDHC.

Napredne zmogljivosti pri šibki svetlobi
EOS 1D Mark IV ima odlične sposobnosti delovanja v slabih svetlobnih pogojih. Standardna občutljivost ISO ima razpon od 100 do 12.800, razširjena občutljivost pa od 50 do 102.400 - največji ISO na kateremkoli Canonovem zrcalno-refleksnem fotoaparatu. Zaradi te lastnosti v izredno temnih razmerah je EOS 1D Mark IV idealen za nočne posnetke ali fotografiranje večernih dogodkov, kjer bi pomanjkanje svetlobe po navadi onemogočilo slikanje.

Inteligentni sistem zmanjševanja šumov skrbi za nizke vrednosti barvnega in svetlobnega šuma, pri tem pa ohranja barvno uravnoteženost, nikoli pa ne posega v nadzor kakovosti posnetka. Tipalo APS-H CMOS je zgrajeno iz mikro leč, okoli katerih je manj vezja in več občutljivih visokozmogljivih fotodiod. To zagotavlja, da je vsa svetloba čim bolj učinkovito izkoriščena ter učinek visoke občutljivosti pri šibki svetlobi čim večji.

Zgrajen za ekstremno rabo - robusten, odporen in prenosen
EOS 1D Mark IV je v svoji kategoriji med lažjimi, ohišje iz magnezija ga ščiti pred udarci in sunki. Bil je deležen nekaj sprememb ergonomije, z gumbi drugačne oblike in očitnejšim klikanjem, s čimer olajša delo fotografom, ki v ekstremnih vremenskih pogojih uporabljajo rokavice.

EOS 1D Mark IV je zaščiten s 76 gumijastimi tesnili okoli gumbov in poklopcev, zaradi česar je zaščiten pred prahom in vodo, če ga uporabljamo v kombinaciji z zaščitenimi objektivi EF in bliskavicami Speedlite EX.

Zaslon LCD Clear View II ima 920.000 točk in ločljivost VGA, kar poenostavlja pregledovanje slik in videa v vseh pogojih dela. Prostor med LCD-zaslonom in zaščitnim ekranom je zapolnjen s fotoelastičnim materialom, ki zmanjšuje odboje svetlobe, zaradi česar so slike povsem jasne. Na prejšnjem modelu uporabljen akrilni pokrovček je nadomestilo ojačano steklo, ki zagotavlja učinkovito zaščito zaslona pred praskami in poškodbami.

EOS 1D Mark IV ima značilen EOS-ov integriran sistem čiščenja, ki samodejno odstrani prah s tipala in omogoča zanesljivo kakovost posnetkov.

Kinematografski video visoke ločljivosti
Poleg visokokakovostnih fotografij zmore Canon EOS 1D Mark IV tudi snemanje filma v visoki ločljivosti HD 1080p s hitrostjo 30, 25 in 24 slik na sekundo, pri ločljivosti 720p pa tudi s 60 in 50 slikami na sekundo. Podpira oba televizijska sistema PAL in NTSC, poleg njiju pa še kinematografski 1080/24p. Na voljo je popolnoma ročno upravljanje osvetlitve, kar zagotavlja nadzor nad globinsko ostrino.

Poseben nastavljiv gumb omogoča hitro snemanje HD-videa. Priključek mini HDMI zagotavlja predvajanje fotografij in videa na združljivih televizijskih sprejemnikih HD.

Napredni načini prilagajanja uporabniku Canonov EOS 1D Mark IV je visoko prilagodljiv fotoaparat, ki omogoča, da fotografi popolnoma nadzirajo funkcije aparata. Mikro nastavitve samodejne osvetlitve (AE) in osvetlitve z bliskavico (FE) omogočajo natančno nastavitev osvetlitve za vse namene. To omogoča enako nastavitev dveh fotoaparatov ali enostavno prilagajanje fotoaparata uporabnikovim potrebam in okusu. Priljubljene uporabniške profile je mogoče shraniti na pomnilniško kartico in prenašati v druge aparate EOS 1D Mark IV.

Med drugimi prilagodljivimi funkcijami je tudi možnost dodajanja informacij o avtorstvu v sam fotoaparat. Fotografom to omogoča zapisovanje osebnih informacij v vsak posnetek, kar skrajša čas, potreben za pošiljanje fotografij uredništvom. Integriran mikrofon omogoča vsak posnetek opremiti z avdio zapisom.

Canon EOS 1D Mark IV - ključne lastnosti
  • Novo tipalo APS-H CMOS z 16,1 milijona točkami
  • Neprekinjeno slikanje 10 posnetkov na sekundo
  • Do 121 posnetkov JPEG z enim samim proženjem
  • Nov 45-točkovni sistem samodejnega ostrenja z 39 navzkrižnimi tipali z občutljivostjo f/2.8
  • Dva procesorja DIGIC 4
  • ISO 12.8000, razširljiv na 102.400
  • Snemanje videa v polni visoki ločljivosti s 30, 25 in 24 slikami na sekundo
  • 3-palčni zaslon LCD Clear View II s predogledom žive slike
  • Robustno ohišje, odporno na prah in vodo s 76 gumijastimi tesnili
  • Združljiv z vsemi objektivi Canon EF in bliskavicami Speedlite EX
  • Na voljo tudi nov brezžični oddajnik datotek WFT-E2 II (združljiv je tudi z obstoječim brezžičnim oddajnikom datotek WFT-E2)

Dodatna oprema
Združljivost s sistemom EOS
EOS 1D Mark IV je združljiv z vsemi obstoječimi dodatki za EOS 1D Mark III, objektivi EF (izključuje EF-S) in bliskavicami Speedlite EX. Brezžično slikanje in prenašanje posnetkov je mogoče z dodatnim oddajnikom WFT-E2 II. Novi dodatki za EOS 1D Mark IV bodo združljivi tudi z modelom EOS 1D Mark III po programski nadgradnji.


###


O Canon Consumer Imaging (CCI), Canon Europe
Canon Europe je podružnica podjetja Canon Inc., ustanovljenega na Japonskem leta 1937. CCI je vodilni ponudnik digitalnih izdelkov za dom in pisarno, vključno s fotoaparati, videokamerami, brizgalnimi in laserskimi tiskalniki, večfunkcijskimi napravami, projektorji, optičnimi bralniki in faksirnimi napravami.

Canonova korporativna filozofija se imenuje kyosei ter pomeni koncept življenja in dela za skupno dobro. Kot okoljevarstveno usmerjena družba je Canon partner organizacije WWF.

Več informacij o Canonu Europe je na voljo na naslovu www.canon-europe.com.

O Canonu Adria d.o.o.
Canon Adria d.o.o. je podjetje s sedežem v Ljubljani, v lasti Canon CEE (Canon Central and East Europe). Poslanstvo podjetja Canon Adria je zagotavljanje tehnične podpore in trženja za celotno področje Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Črne gore, Makedonije, Albanije in Kosova.

Za nadaljnje informacije se obrnite na:

Alenka Strmole Jenček
Canon Adria d.o.o.
Dunajska cesta 128a
1000 Ljubljana
Tel.: + 386 (1) 530 87 32
Faks: +386 (1) 530 87 45
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
www.canon.si