Posreduj na FacebookPosreduj na TwitterPosreduj na LinkedIn
Canon je predstavil novi video kameri, ki bosta preoblikovali trg profesionalnih ročnih video kamer - XF305 in XF300. Gre za revolucionarni datotečni kameri in prva modela, ki uporabljata s Canonove strani pred kratkim prevzet nov snemalni kodek MPEG-2 Full HD (4:2:2).

Model XF305.

Razviti sta z namenom zagotavljanja najvišje kakovosti slike in podpore kar najširšemu krogu profesionalnih uporabnikov, zato ju odlikuje tehnologija brez primere v tem razredu naprav. Popolnoma nova snemalna zasnova vključuje Canonov HD-video objektiv serije L, sistem treh tipal CMOS in visokozmogljiv procesor DIGIC DV III. Video MPEG-2 v polni visoki ločljivosti je posnet na pomnilniške kartice Compact Flash po industrijskem datotečnem standardu MXF (Material eXchange Format). Pri tem je pretok podatkov 50 Mb/s, bogatejši barvni format 4:2:2 pa zagotavlja shranjevanje več barvnih informacij za potrebe postprodukcije.

XF305 in XF300 odlikuje odličen snemalnik ter oblika, ki zagotavlja napredno mobilnost in vsestranskost. Obseg funkcij in prilagodljivost uporabnikom omogočata snemanje v skoraj vseh razmerah in v katerekoli namene, od neodvisne filmske produkcije do ustvarjanja za televizijo.

Model XF300.


Vodilne zmogljivosti
XF305 in XF300 sta razvita z namenom zagotavljanja najvišje kakovosti slike. Gre za prvi ročni video kameri, ki uporabljata kodek MPEG-2 Full HD z vzorčenjem barv 4:2:2, kar je dvakrat več kot barvni razpon formata HDV in drugih 4:2:0. Canon je svoj novi HD-video sistem razvil okoli procesorja DIGIC DV III z naprednim tipalom in 18-kratnim objektivom serije L. Tretjinski sistem tipal 3CMOS ponuja izvrstno barvno natančnost, velik dinamični razpon in nizek šum.

Popolna integracija delovnih tokov
Oba nova modela XF snemata v odprtokodnem datotečnem formatu MXF, združljivem z vsemi največjimi sistemi v uporabi danes. Kameri XF sta združljivi z vodilno programsko opremo za obdelavo videa proizvajalcev Adobe Systems, Apple, Avid Technology in Grass Valley.

Video je posnet neposredno na kartico Compact Flash, nameščeno v eni od dveh rež. Med snemanjem je mogoče zamenjati kartico, ki ni v uporabi, in tako zagotoviti dolgotrajno snemanje. Oba modela samodejno preklopita na drugo kartico, ko se prva napolni.

Kamerama je priložena programska oprema XF Utility za PC in Mac, ki omogoča shranjevanje posnetkov, popravljanje meta podatkov v datotekah MXF, predogled posnetkov in ponovno zapisovanje na kartico CF.

Optična odličnost - objektiv serije L
Canonove objektive hvali večina televizijskih snemalcev, saj zagotavljajo izvrstno ločljivost, kontrast in nizko stopnjo popačenj. XF305 in XF300 imata objektiv visoke ločljivosti serije L z 29,3 mm širokim kotom, hitro zaslonko (F1.6) in velik razpon goriščnice z 18-kratnim zoomom.

Razpršitev svetlobe preprečuje leča Hi-UD, ki je bila doslej v uporabi samo v Canonovih objektivih za TV-kamere. Leča Hi-UD je sestavljena iz elementov UD, UA in dveh dvostranskih asferičnih elementov, ki zagotavljajo jasno in ostro sliko, brez razpršitve svetlobe. Nov stabilizator slike pozna tri načine stabilizacije - standardnega, dinamičnega in okrepljenega za preprečevanje tresljajev.

Enostavna uporaba, zmogljivosti in izboljšana zdržljivost
Canonovi kameri imata elektronsko iskalo EVF z 1,55 milijona točkami, poleg tega pa tudi edinstven zaslon LCD visoke ločljivosti, ki ga je mogoče uporabljati na eni ali drugi strani naprave. LCD je z 10,1 cm diagonale največji v svojem razredu in ima 1,23 milijona točk.

Kameri sta bili ergonomsko oblikovani na podlagi odzivov profesionalnih uporabnikov. Spremenjen položaj gumbov omogoča intuitivno rokovanje, osrednji položaj ročaja pa zagotavlja optimalno uravnoteženost. Zaradi teh lastnosti sta kameri primerni za dolgotrajno snemanje v raznovrstnih razmerah.

Razširjena prilagodljivost
Oba modela XF ponujata različne možnosti prilagajanja uporabniku, kot na primer 26 nastavitev slike, s katerimi nadzirajo več kot 50 s sliko povezanih spremenljivk, 13 gumbom pa je mogoče določiti eno izmed 30 funkcij.

Vsaka kamera omogoča shranjevanje devetih nastavitev slike, tri pa so že standardne - VIDEO.C, CINE.V in CINE.F. Priljubljene nastavitve je mogoče shraniti in prenesti na drugo kamero s pomnilniško kartico.

Napredna zvok in povezljivost
Oba modela snemata 16-bitni linearni zvok PCM z 48 kHz vzorčenjem, ki zagotavlja visoko kakovost za profesionalne in televizijske vsebine. Vgrajen mikrofon snema stereo zvok, prek dveh vmesnikov XLR pa je mogoče priključiti tudi zunanje mikrofone.

Za studijsko snemanje je na modelu XF305 na voljo izhod HD-SDI, vhod GENLOCK in vhodno/izhodni signal Timecode.


###


O Canonu Europe
Canon Europe je regijska prodajna in tržna podružnica za Canon Inc., navzoča v 120 državah in z več kot 11.000 zaposlenimi v Evropi, na Bližnjem vzhodu in v Afriki (EMEA).

Canon je bil ustanovljen leta 1937 s ciljem izdelati najboljši fotoaparat za končne uporabnike, od takrat pa je Canonova strast pod sloganom Moč slike tehnologijo razširila na mnoga druga področja in ga učvrstila na vodilnem položaju na področju izdelkov za široko potrošnjo in profesionalnih rešitev za upodabljanje. Med njihovimi izdelki so digitalni kompaktni in zrcalno-refleksni fotoaparati, objektivi televizijskih kamer, prenosne rentgenske naprave ter večfunkcijski in produkcijski tiskalniki, ki jih dopolnjujejo storitve z dodano vrednostjo.

Canon veliko vlaga v raziskave in razvoj, da bi uporabnikom ponudil najinovativnejše naprave, ki jim omogočajo izražanje lastne ustvarjalnosti. Od ljubiteljskih fotografov do profesionalnih tiskarskih podjetij, Canon vsaki stranki omogoča, da živi svojo strast do slik.

Canon je prepričan, da je upoštevanje interesov družbe in okolja neločljiv del dobrih poslovnih praks. To izraža tudi skozi korporativno filozofijo Kyosei - živeti in delati za skupno dobro.

Več informacij o Canonu Europe je na voljo na: www.canon-europe.com.

O Canonu Adria d.o.o.
Canon Adria d.o.o. je podjetje s sedežem v Ljubljani, v lasti Canon CEE (Canon Central and East Europe). Poslanstvo podjetja Canon Adria je zagotavljanje tehnične podpore in trženja za celotno področje Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Črne gore, Makedonije, Albanije in Kosova.

Za nadaljnje informacije se obrnite na:
Melita Gramc
Canon Adria d.o.o.
Dunajska cesta 128a
1000 Ljubljana
Tel.:      + 386 (1) 530 87 32
Faks:    +386 (1) 530 87 45
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
www.canon.si