Posreduj na FacebookPosreduj na TwitterPosreduj na LinkedIn
20200427 Xeikon CX300
Xeikon CX300, zasnovan na tehnologiji Cheetah 2.0, je namenjen aktualnim potrebam trga po etiketah glede vsestranskosti, produktivnosti in kakovosti.
Xeikon, z več kot 30-letnimi izkušnjami v razvoju inovativnih rešitev digitalnega tiska, je javnosti nedavno predstavil nov visoko zmogljiv tiskalniški sistem za izdelavo etiket, ki je zasnovana na naslednji generaciji tehnologije Cheetah 2.0. Z vse več potrebami trga po masovno prilagodljivi izdelavi etiket, vse krajših izvedbenih časih in raznolikih etiketnih aplikacijah je novi Xeikon CX300 idealna in inovativna rešitev sodobne izdelave etiket. Na voljo je že od aprila letos.

Po navedbah proizvajalca Xeikon CX300 zagotavlja izjemno vsestransko uporabnost stroja z najvišjo stopnjo učinkovite rabe (OEE - Overall Equipment Effectiveness). V primerjavi z več kot uspešno prodajno predhodno rešitvijo Xeikon CX3, ki je zasnovana na prvi generaciji tehnologije Cheetah, je nova aktualna različica še bistveno bolj produkcijsko zmogljiva. Hitrost tiska je ključna odlika sistema CX300, tehnološka zasnova Cheetah 2.0 pri tem združuje omenjeno produktivnost z splošno učinkovito rabo sistema, kar zagotavlja hite izvedbene čase.

Lastnosti tehnologije Cheetah 2.0
Cheetah 2.0 je nadgrajena in izboljšana različica osnovne, ki omogoča večjo arhitekturno prilagodljivost sistemov Xeikon potrebam tiska, podpira upravljanje 5 barvnih kanalov in neskončni način tiska z variabilnim korakam izpisa.

Barvna enota
Barvna enota je zasnovana za uporabo suhega tonerja in omogoča hitrost tiska do 30m/min. Širina zvitkov materiala lahko znaša od 220mm (8.6”) do 512mm (20.3”), izpis na te pa izvaja s posebno upodobitveno LED-glavo ločljivosti 1200x3600 dpi, kar zagotavlja kakovost tiska primerljivo odtisom klasičnega ofsetnega in gravurnega tiska. Razvijalni del tehnološke zasnove Cheetah pri tem skrbi, da so barvni izpisi natančni, korektni in visoke konsistentne kakovosti. Proces tiska zagotavlja manj odpadka, kar povečuje delež izkoriščenega materiala in tiska prave oziroma dodane tržne vrednosti.

Uporabniški vmesniki nove generacije
Uporabniški vmesnik je zasnovan tako, da je operaterju status sistema na vpogled tudi na daljavo. Zasnovan je na način podajanja nasvetov, ki naj bi jih operater upošteval in izvedel opravila za optimalno produkcijsko izvedbo.

Omenjen vmesnik poleg povezave integriranih dodelavnih modulov omogoča tudi integracijo nepovezanih posrednih dodelavnih strojev. Zato operater preko vmesnika lahko spremlja tudi vse ostale relevantne informacije individualnega modula oziroma stroja, s čimer zagotavlja korektno izvedbo tiska in dodelave hkrati. Predvsem ta del zagotavlja že omenjene višje stopnje učinkovite rabe stroja (OEE).

Povezljivost v oblak
Integrirana tehnologija poročanja razpoložljivosti, zmogljivost ... sistema v realnem času lahko informacije posreduje neposredno v oblak oziroma sisteme za pravočasno pravilno strateško odločanje oziroma načrtovanje proizvodnje.

Razvojna zasnova
V razvoju platforme Cheetah 2.0 je bila ključna ergonomija, ki omogoča zadovoljivo dostopnost tako operaterjem, kot tudi inženirjem. Zasnovana je s komponentami, ki enostavno zdržijo dlje časa, kar objektivno gledano znatno zmanjšuje vzdrževalna opravila in morebitna popravila.

Integriran sistem nadzora barvne kakovosti tiska samodejno prilagaja parametre tiska za zagotavljanje konsistentne in kakovostno korektne izhodne zmogljivosti. Poleg zagotavljanja ustrezne optične jakosti obarvanja procesnih barv in gradacijskih karakteristik tiska, spremlja tudi ustreznost obarvanja posebnih zaščitnih barv blagovnih znamk in tudi samega skladja izpisa.

Podrobnosti sistema Xeikon CX300
Xeikon CX300 je sistem za digitalni tisk etiket v širini do 330mm (13”) in omogoča tisk mesečnega obsega do kar 50.000 m2 v eni sami delovni izmeni. Kot večbarvni sistem je že v osnovi opremljen s petimi barvnimi enotami, ki podpirajo uporabo CMYK-procesnih barv in dodatno pokrivno belo. V peti enoti lahko poleg omenjene bele barve uporabljamo tudi poljubno posebno barvo oziroma barvo za razširitev barvnega prostora v smeri, ki jo potrebujemo za zagotovitev korektnega barvnega izpisa v skladu z zahtevami zaščitnih barv blagovnih znamk. Uporabiti pa je možno tudi posebne zaščitne barve.
 
S tehnološko zasnovo Cheetah 2.0 sistem Xeikon CX300 učinkovito deluje tudi v delovnih okoljih s tremi izmenami, korektno lahko izvaja aplikacije etiket za živilsko in farmacevtsko industrijo. Poseben suhi toner namreč izpolnjuje tudi zahteve glede varnosti hrane živilske embalaže. Toner Cheetah odlikujejo tudi lastnosti, ki jih napovedujejo QB-tonerji prihodnosti, zato bodo tudi v prihodnosti izpolnjevali zahteve prihajajoče zakonodaje in regulativ.

Xeikon CX300 je primeren tudi za opravila tiskana na naravni strukturiran papir. Zato lahko tiskamo vinske etikete, etikete za spreje, luksuzno hrano, pivo... Kot vsestranska rešitev omogoča tudi tisk preslikačev in drugih toplotnih sublimacijakih aplikacij. Tiskamo lahko tudi etikete za mokro aplikacijo, kartone in drugo.

Poseben Xeikonov postopek fleXflow na sistemu Xeikon CX300 omogoča izdelavo gibke embalaže oziroma vrečk s postopkom kombinirane uporabe suhega tonerja in toplotne laminacije z bistveno hitrejšimi časi izdelave. Taka embalaža je tudi bolj trajnostna glede na dejstvo, da se v postopku tiskanja ali laminacije ne uporablja posebnih dodatnih topil ali drugih kemičnih sredstev. Postopek fleFlow je voden s pomočjo upravljanega vmesnika Xeikon X-800 z integrirano funkcijo upravljanja postopka neposredne laminacije.

Več informacij na www.xeikon.com.