Prosper-Plus za embalažno produkcijo

20190312 Kodak Prosper Plus
Podjetje Kodak je razvilo nove rešitve serije Prosper, dve ožji in dve širši različici tiskalniških glav Prosper-Plus.
S serijo izpisnih glav Prosper-Plus je podjetje Kodak javnosti ponudilo tiskalniške rešitve, ki so predvsem namenjene proizvodnji embalaže. Zasnovane so na štirih novih izpisnih komponentah, uporabljajo pa tudi nova barvila in premazna sredstva, ki so primerna tudi za tisk živilske embalaže. V prvi vrsti so namenjene nadgradnji obstoječih tiskarskih sistemov Kodak Prosper 6000S in Uteco Sapphire Evo (tisk gibke embalaže), s čimer tiskarji pridobijo na večji vsestranskosti.

Nove izpisne glave Kodak Prosper-Plus so zasnovane na seriji glav Kodak Prosper-S z uporabo lastne kapljične tehnologije tiska Stream Inkjet. Nove glave so na voljo v dveh ožjih in dveh širših različicah izpisa, omogočajo pa tisk hitrosti od 260 m/min do največ 600 m/min. Ožja različica glav vključuje dva modela črnobelega ali barvnega izpisa širine do 105 mm, širša različica pa dva modela črnobelega ali barvnega izpisa širine do 210 mm. Omenjene izpisne glave so po navedbah proizvajalca idealne za potisk valovitega kartona, tisk zložljive embalaže, etiket ... Izpisujemo lahko barvno polne površine po celotni širini izpisa z dinamično vsebino.

Integriramo jih lahko tudi v različne stroje za fleksotisk in globoki tisk, ofsetne tiskarske stroje in tudi dodelavne sisteme, kot so denimo stroji za zgibanje in lepljenje. Na ta način omogočajo zadostiti sleherne potrebe tiskarjev. V Kodaku dodajajo, da novi modeli omogočajo tudi nove načine izpisa z brizganjem kapljic barvila manjše velikosti in višjo ločljivostjo, kar zagotavlja učinkovitejše sušenje in vsesplošno boljšo tiskovno kakovost.

Nova združljiva barvila z glavami Prosper Plus so vodno osnovana in sladna za zahtevami evropskega živilskega certifikata, kar pomeni, da so lahko izpisi v neposrednem stiku s kožo ali živili v embalaži. Prvič so bila predstavljena na Drupi 2016, njihova odlika pa so, da ne oddajajo vonja, zdravju škodljivih lahko hlapnih plinov (VOC), ne vsebujejo mineralnih olj in drugih UV-sušečih komponent.

V Kodaku dodajajo, da so omenjena barvila združljiva tudi v tisku materialov, kot so  PET, najlon, polipropilen (PP). Za splošno vsestranskost naj bi bila združljiva tudi z večino komeracilnih grafičnih materialov, kot so lepila, tiskovni substrati, premazi, druga Kodakova kapljična barvila, fleksotiskarskimi laki in barvami za naknadni pretisk.

Več informacij na www.kodak.com.